Vinkuran, bivši kamenolom, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek), 2020.

Vinkuran, kamenolom (Cave Romane)

Vinkurȁn, najstariji istarski kamenolom, smješten kraj Vinkurana, jugoistočno od Pule.

Od antike je izvor vrlo kvalitetnog arhitektonsko-građevnoga kamena te je poznat i pod talijanskim nazivom Cave Romane. Kamen se dobivao iz krednih donjocenomanskih vapnenaca, a debljina naslaga je oko 40 m.

Pripada među mekše materijale (kamenolomi). Prema teksturi dijeli se na dvije osnovne skupine: Vinkuran unito (s podvarijetetom statuario) i Vinkuran fiorito (s izraženom školjkastom teksturom uloženom u svijetlu do bijelu osnovicu; porozniji je i slabijih fizičko-mehaničkih svojstava).

Najpoznatije građevine zidane ili ukrašene tim kamenom su Arena u Puli i drugi spomenici u Istri, portali i vijenci Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektronike i računarstva u Zagrebu, zgrade Hrvatske pošte i Hrvatskoga telekoma (T-Com) diljem Hrvatske te termalno lječilište u Piešťanyma u Slovačkoj.

Osim kamenoloma u Vinkuranu postojao je i kamenolom istoga materijala na brdu Vintijan kraj Pule.

Danas više nije u eksploataciji. U kamenolomu se od 1995. održava ljetna međunarodna kiparska kolonija u organizaciji umjetničke udruge Cavae Romanae 1995. Održavaju se i koncerti, kazališne predstave i filmske projekcije te razna druga događanja. Na 40-ak metara visokim liticama uređeno je sportsko penjalište.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Crnković, „The origin of the dimension stone of the Arena in Pula“, Rudarsko-geološko-naftni zbornik, 3, 1991., 63-67.

Slučajna natuknica

ovčarstvo