Zarotti, Cesare

Zarotti, Cesare (lat. Caesar Iustinopolitanus), liječnik (? 1610-? 1670). Djelovao u Kopru. Njegova je zamisao bila napisati četiri knjige komentara o medicini i medicinskoj filozofiji, koje bi se odnosile na epigrame velikog epigramatičara svjetske književnosti Marka Valerija Marcijala, ali je izašla samo jedna: M. Valerii Martialis Epigrammatum medicinae aut philosophiae considerationis enarratio, sive de medica Martialis tractatione commentarius

U Predgovoru (s posvetom prokuratoru Juliju Justinijanu) daje upute čitatelju u komentarima od 35 epigrama i odlomaka o higijeni, probavi, kozmetici, općem ponašanju, spolnim odnosima i o običajima u rimskom društvu. Donosi komentare i o razmišljanju prijašnjih liječnika i medicinskih pisaca o znanju medicine i medicinske filozofije, a Marcijala ubraja u medicinske pisce. Svoje je djelo predstavljao kao udžbenik za studente medicine i liječnike za predmet humaniora, ubrojivši Marcijalove misli u temelje sveučilišne nastave. Prema Zarottijevoj zamisli za svaki studij, a osobito medicinu, student bi ponajprije morao završiti humaniora, steći doktorat filozofije, pa zatim upoznati temelje medicine i opću medicinu kako bi mogao postati doctor medicinae universae, potom polagati fizikat, steći sve naslove i pravo za obavljanje liječničkoga zvanja (excellentissimus dominus).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

V. Bazala, Istarski liječnik Cezar Zarotti, komentator Marcijalovih epigrama i njegov udžbenik Humaniora za studij medicine i filozofije, u: Zbornik 26. sastanka znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture, Poreč 1976.

Slučajna natuknica

Čvrljak, Mate