Zora, kulturno-umjetničko društvo

Zora, kulturno-umjetničko društvo, čitaoničko društvo utemeljeno u Opatiji 3.II.1889.

Prvim predsjednikom bio je pomorski kapetan Ivan Fiamin, tajnikom Benedetto Fiamin, a blagajnikom Ivan Tomašić. Prema Statutu »svrha je društvu pouka i odmor, a to će se postizati čitanjem knjiga i novina, razgovori, sastanci i dozvoljenimi zabavami«. Uzdržavalo se pristupninom, godišnjim prinosima i darovima članova koji su, osim čitanja novina i knjiga, imali pravo sa svojim obiteljima dolaziti na predavanja, zabave i skupštine Društva.

Čitaonica je službeno otvorena 18.VIII.1889. u zgradi Narodnoga doma nazvanoj Zorin dom. Društvo je u okviru doma unajmljivalo prostor za kavanu bečkoga tipa, održavalo raznovrsne kulturne, zabavne i političke priredbe te u svojim prostorijama ugošćivalo Pjevačko-tamburaško društvo Lovor, Đačko društvo Ljudevit Gaj i dramsku grupu pod vodstvom Viktora Cara Emina.

Zastoj u radu Društva za I. svjetskog rata nastavio se do 1927., kad su mu talijanske fašističke vlasti zabranile daljnji rad. Djelovanje obnavlja u lipnju 1945., u velikom poslijeratnom zanosu, kad oživljava pjevački zbor, limena glazba, dramska grupa, prosvjetni odbor i narodno sveučilište, koje organizira mnogobrojna prigodna kulturno-prosvjetna predavanja; 1947. pojavljuju se i tamburaši, šahovski klub, knjižnica i čitaonica, književna i glazbena sekcija. Dvije godine poslije Zora ulazi u Savez kulturno-umjetničkih društava grada Opatije, zajedno s talijanskim kružokom, društvom Lovor, te vološćanskim i lovranskim ograncima. Iz baletne sekcije za narodna kola razvija se 1948. vrlo aktivna folklorna grupa, koja se 1958. izdvaja iz matičnoga društva kao samostalna amaterska udruga.

Rad Zore sa svim sekcijama, izuzevši šahovski klub, zamro je početkom 1960-ih.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Amir Muzur, "Opatijska Zora: priča o jednom simbolu", Liburnijske teme, 1997., 11.