Papp, Anton

Papp, Anton, kulturni i sportski aktivist, kolekcionar (Mošćenička Draga, 7.X.1919. - Rijeka, 12.IV.2011.). Otac mu je bio Matteo Papp, a majka Anna, rođena Ivančić. U ranom djetinjstvu obolio je od dječje paralize koja mu je oduzela obje noge. Do 11. godine nije mogao samostalno stajati, ali 1931. u bolnici u Beču, poslije dvije operacije i četiri mjeseca liječenja, uz pomoć proteza uspio se uspraviti i počinje sam hodati. Pohađa osnovnu školu, završava i srednju školu te je 1939. zaposlen u općinskoj upravi Mošćeničke Drage, tada pod talijanskom vlašću, kao činovnik. 

Dolaskom Jugoslavije prelazi u riječku gradsku upravu, potom je šef računovodstva u poduzeću za radove na cesti, pa tajnik i računovođa u draškoj područnoj osnovnoj školi gdje je ostao do mirovine. Svoje administrativno i organizacijsko znanje u lokalnoj je sredini volonterski posvećivao društvima i klubovima, osobito sportskim. Sudjelovao je u organizaciji karnevala i promociji draškog turizma, jedan je od osnivača Zajednice Talijana Mošćeničke Drage u kojoj je podučavao talijanski. Bio je strastveni kolekcionar starih fotografija, koje je predstavio na desetak velikih izložbi, a dio je objavljen u monografiji Slike sjećanja i života (2007., reizdanje 2012.), koju je uredio Riccardo Staraj. Životopisna monografija Moja sjećanja: život u posljednjim danima Austro-Ugarske Monarhije, pod vladavinom Italije, pod Njemačkom upravom sjevernog Jadrana, u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Republici Hrvatskoj (na hrvatskom i talijanskom) objavljena mu je 2010. Pokopan je na groblju u Mošćenicama.


Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

R. Staraj, Anton Papp - in memoriam (1919 - 2011), 27. 4. 2011., https://poduckun.net/anton-papp-in-memoriam-1919-%E2%80%93-2011; I. Mellor, Predstavljanje knjige Antona Pappa, 25. 5. 2010., https://poduckun.net/predstavljanje-knjige-antona-pappa.

Slučajna natuknica

Ciscutti, Pietro