Bruyn, Franz

Brüyn, Franz, arhitekt (Trst, 1792 – Trst, 1859). Potomak belgijske obitelji. Nakon završena studija u Rimu bio je titular katedre arhitekture na Nautičkoj akademiji u Trstu do 1837. God. 1818. kao arhitekt pripravnik bio je u Puli s P. Nobileom, koji je radio na obnovi i zaštiti rim. spomenika.

Nobile ga predstavlja kao vrsna poznavatelja rim. arhitekture, te mu je povjereno da ga od 1818. do 1838. zamjenjuje u Puli, ugl. u ljetnim mjesecima, u radovima oko zaštite hramova na Forumu, Slavoluka Sergijevaca i Zlatnih vrata (Portarata), zidina, Herkulovih i Dvojnih vrata te Amfiteatra, ali i u nekim radovima u Poreču. Često je komunicirao s barbanskim kanonikom P. Stancovichem. Spasio je od predviđena rušenja začelje Dijanina hrama. Protivio se rušenju Zlatnih vrata, ostatci kojih su uklonjeni nakon njegova posljednjeg boravka u Puli (1838), pa je tako Slavoluk Sergijevaca ostao samostojeći spomenik usred novoplanirana Trga Portarata.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

G. Pavan, Il restauro dei monumenti romani di Pola, Pietro Nobile, Francesco Brüyn e altri (1809–1860), Archeografo Triestino, 1996, 56.