Nobile, Pietro

Nobile, Pietro, arhitekt (Campestro, Ticino, Švicarska, 1774 – Beč, 1854). U Trst je došao 1782., a poslije je u Rimu završio studij arhitekture. Prijateljevao je s tal. kiparom A. Canovom. Bio je voditelj Ureda za graditeljstvo u Trstu (1807), mjerodavan za Trst, Istru, Akvileju i Goricu. God. 1815–18. projektirao je i vodio izgradnju javnih zgrada, a među njima i savudrijski svjetionik.

Uživao je posebnu naklonost cara Franje I., tako da je 1818. pozvan u Beč za gl. dvorskoga savjetnika za izgradnju i direktora likovne akademije. Bio je ljubitelj antike, a sudjelovao je u iskapanjima u Akvileji i Puli. Divio se Vitruvijevu, Vignolinu i Palladijevu djelu. Između 1814. i 1818. dobio je veću svotu novaca kako bi sanirao i obnovio sve važne ant. spomenike u Puli: amfiteatar, Augustov hram, Dijanin hram, Slavoluk Sergijevaca, Herkulova vrata, Dvojna vrata i Nimfej. Uz pomoć arhitekta F. Brüyna izradio je precizne nacrte Arene, a poslije i posebnu studiju izvornoga stanja, međutim, dio se tih nacrta izgubio. Prema vlastitu izvješću iz 1818., jasno je da je N. prvi istraživač Arene koji je shvaćao njezinu cjelovitu konstrukciju. Pomogao je dopuniti i usavršiti započeta istraživanja G. R. Carlija i dati velik prinos spoznaji izvornoga izgleda pulskog amfiteatra. Nobileovo zauzimanje za zaštitu ostataka antičkih građevina u Puli imalo je odlučujuću ulogu u njihovu očuvanju do danas. Tvorac je ideje o stvaranju trga oko Slavoluka Sergijevaca i Zlatnih vrata (1824–38).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

J. Marasović, A. Krizmanić, D. Marasović, Amfiteatar u urbanoj strukturi Pule, Pogledi, 1988, 3–4; R. Matijašić, Arhitekt P. Nobile i njegova djelatnost zaštite spomenika u Hrvatskoj, u: Prilozi, Veleposlanstvo RH, Bern 1999.

Slučajna natuknica

Vila Laszlo