Mascherpa, Luigi

Mascherpa, Luigi, talijanski mornarički časnik (Genova, 15.IV.1893. - Parma, 24.V.1944.). Završio je 1914. Mornaričku akademiju u Livornu, sudjelovao je u Prvom svjetskom ratu kao pilot hidroaviona i odlikovan Srebrnom medaljom za ratne zasluge. 

Nakon rata zapovijeda raznim ratnim brodovima, a unaprijeđen u kapetana korvete 1926. zapovijeda mornaričkim bataljunom "San Marco" u Puli. U Pulu se vraća 1931., s činom kapetana fregate, na dužnost zamjenika zapovjednika pomorske baze (Sottocapo di Stato Maggiore del Comando Marina di Pola). Sudjelovao je u ratu za Abesiniju (Etiopiju), a u Drugom svjetskom ratu ima čin kapetana bojnog broda, potom kontraadmirala i zapovijeda talijanskom pomorskom bazom na otoku Leros u Dodekanezu, u Egejskom moru. Nakon kapitulacije Italije početkom rujna 1943. odbio je predaju njemačkim snagama. Uz pomoć britanskih jedinica pružao je otpor do druge polovice studenog 1943., kada su Nijemci osvojili otok, uhitili ga i odveli u koncentracijski logor u Poljskoj. Otamo je 1944. vraćen vlastima marionetske Talijanske Socijalne Republike te je u montiranom procesu pred specijalnim sudom, uz poticaj Mussolinija, osuđen na smrt zbog veleizdaje i strijeljan. Posmrtno je, nakon rata, odlikovan Zlatnom medaljom za vojne zasluge Republike Italije.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Luigi Mascherpa, http://www.anpi.it/donne-e-uomini/365/luigi-mascherpa; Luigi Mascherpa, http://www.marina.difesa.it/noi-siamo-la-marina/storia/la-nostra-storia/medaglie/Pagine/MascherpaLuigi.aspx