Vukušić, Stjepan

Vukušić, Stjepan (Stinica kod Senja, 11. IX. 1931), pjesnik, pripovjedač i jezikoslovac. Jedan od najistaknutijih pisaca iz Istre u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Osnovnu je školu završio u Jablancu, gim­naziju u Senju, a Filozofski fakultet u Zagrebu, gdje je stekao i dok­torat filoloških znanosti. Predavao je u krčkoj gimnaziji, a od 1965. na Pedagoškoj akademiji u Puli i na Pedagoškom, odnosno Filozofskom fakultetu, od 1984. kao redoviti sveučilišni profesor.

Radio je u uredništvu časopisa „Istarski mozaik" i „Istra" te bio urednik i pri­ređivač knjiga u ediciji Istra kroz stoljeća. Član je Odbora za dijalektologiju Razreda za filologiju HAZU i jedno vrijeme Uredničkoga vi­jeća časopisa „Jezik". Među vodećim je hrvatskim akcentolozima. Živi u Puli. Od prve proze „Oproštaj" (časopis „Novela-film", Zagreb, 1953) književne radove različnih rodova i vrsta objavljuje gotovo neprekid­no preko pola stoljeća. Pjesme i prozne crtice prevedene su mu na es­peranto, slovenski, talijanski i njemački jezik. Pjesmama i prozom predstavljen je u brojnim zajedničkim knjigama i panoramama. Ovaj naglašeno jezikotvoran autor piše biranim jezikom i stilom, a u poeziji i prozi zanimaju ga bitna pitanja čovjekove egzistencije u prostoru i vremenu. Vukušić oblikuje likove angažiranih intelektualaca pred povijesnim, nacionalnim i političkim izazovima. Tematizira oba svoja zavičaja, podvelebitski i istarski, pa je tako jednim dijelom svoje književne vizije stvorio dojmljiv svijet fikcije koji možemo nazvati „Vukušićevom Pulom": antičkom, carsko-kraljevskom i onom iz doba Hrvatskoga proljeća...

Objavljene knjige: Burobran (novele i crtice), Rijeka 1970., Pula 1976.; Da život ne pogaziš (pjesme), Rijeka 1973.; Svijet pod Listincem (priče), Pula 1979.; Usporedbe dvaju novoštokavskih naglašavanja - stiničkog i Daničićeva (jezična studija), Senj 1982.; Uskraćene blagosti (roman), Pula 1982.; Nacrt hrvatske naglasne norme na osnovi zapadnog dijalekta (monogra­fija), Pula 1984.; Iznad pelina (pjesme), Senj 1989.; Podgorski vjetar (roman), Zagreb 1996.; Duh u kamenu (roman), Zagreb 1997.; Zvijezde nad Gočanom (roman), Pula 2003.; Admiral (roman), Zagreb 2004.; Za mlade svih godina (novele i priče), Senj 2005.; Tuđin među svojima (roman i dvije pripovijesti), Rijeka 2006.; Naglasak u hrvatskome književnom jeziku, suautori Ivan Zoričić i Marija Grasselli-Vukušić, (Knjiga četvrta Velike hrvatske gramatike), Zagreb 2007.; Zemaljskom usprkos (pjesme), Pula 2007.


Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Biletić, B.: Glasi književne Istre, Pula 2002.

Slučajna natuknica

Istarski raskol