Nova Vas kod Brtonigle, panorama, (fotoarhiva Glasa Istre, snimio Luka Jelavić)

Nova Vas (kod Brtonigle)

Nova Vas (tal. Villanova del Quieto), naselje jugoistočno od Brtonigle, općina Brtonigla (45°22′N; 13°39′E); 349 stanovnika (2011).

Nalazi se na plodnom brežuljkastom području, 140 metara nadmorske visine, nedaleko od ruba zaravni uz dolinu Mirne. Stanovnici se bave poljodjelstvom, posebno vinogradarstvom, a u posljednje doba razvija se poduzetništvo.

Šire područje bilo je naseljeno već u prapovijesti, tako da su u okolici mnogobrojne gradine (Sv. Dionizije, Sv. Juraj, Valaron) i pećine (Srbani). Rimski natpisi svjedoče o kontinuitetu života u antičko doba. U srednjem vijeku područje je također bilo gusto naseljeno, a pripadalo je feudalnim gospodarima, pa je često bilo i predmetom sporova između Buja i Novigrada. Današnji oblik naselja oblikovali su u XVI. st. stanovnici koji su napuštali malarijom zahvaćenu dolinu Mirne.

Do 1540. crkva sv. Mihovila arkanđela na groblju kod naselja Srbani bila je župna, a nakon toga izgrađena je nova jednobrodna crkva u samom naselju, prvotno posvećena Blaženoj Djevici od Milosrđa, dok danas nosi ime sv. Mihovila arkanđela.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Niki Fachin, Brtonigla i okolica, Brtonigla 2001.

Slučajna natuknica

Dračevac