Brtonigla, panorama iz zraka, (fotoarhiva Glasa Istre)

Brtonigla

Brtonȉgla (tal. Verteneglio), naselje kraj Buja (45°23′N; 13°38′E; 141 m nadmorske visine); 705 stanovnika (2021.); sjedište istoimene općine.

Nalazi se u brežuljkastu krajoliku, na uzvišenju uz cestu Buje – Novigrad. Stanovnici se bave poljoprivredom na plodnim površinama u okolici, osobito povrtlarstvom, vinogradarstvom, vinarstvom (vinske ceste), a u novije se doba razvija seoski turizam, ugostiteljstvo, obrt i sitno poduzetništvo. U mjestu je i butik-hotel San Rocco.

Područje je bilo naseljeno već u prapovijesti (gradinska naselja), pa i Brtonigla ima gradinsko obilježje. Mnogobrojni su nalazi iz rimskoga doba (grobovi, ostatci građevina, natpisi), ali pretpostavka o postojanju rimskog naselja Hortus Niger nije ničim utemeljena.

U srednjem vijeku ondje se nalazio benediktinski samostan sv. Martina, oko kojega se oblikovalo naselje. Benediktince su 1437. zamijenile augustinske redovnice; samostan je napušten u XVI. st. Naselje se 1234. spominje kao Ortoneglo, a već tada su doseljeni stanovnici iz Pazinske knežije. U XIII. st. Brtonigla je pripadala momjanskim feudalcima, a u XIV. st. došla je pod vlast Venecije. Novi val dobjeglica iz Dalmacije naselio se u XV–XVI. st., u sklopu mletačke politike revitalizacije opustjele zemlje. Kuga u XVII. st. ponovno je smanjila broj stanovnika, nakon čega je zabilježen i treći val doseljavanja.

Župna crkva sv. Zenona izgrađena je u neobaroknom slogu 1861. na mjestu starije koja se prvi put spominje 1337. Postoje još crkve sv. Roka (XIV. st.), Blažene Djevice Marije na groblju (XV. st.) i Svih svetih (XIX. st., na mjestu starije).

U bivšoj mjesnoj klaonici početkom 1970-ih likovni umjetnik Aleksandar Rukavina uredio je atelijer koji je danas izložbeni prostor i komemorativna galerija s njegovim imenom.

Općina Brtonigla je samoupravna jedinica na sjeverozapadu Istarske županije, odnosno jugozapadu Bujštine. Veći dio njezinog teritorija je u brežuljkastoj unutrašnjosti, na zapadu izlazi na Jadransko more u uskom pojasu oko Karigadora (oko 3 km obale), a na jugu seže do donjeg toka Mirne. Općina ima površinu od 33 km2, a broji 1.523 stanovnika (2021.). Na općinskom području više je kvalitetnih vinara i uljara, u priobalju veliki kamp Park Umag, a nad Mirnom atraktivni vodeni park.

Uz naselje Brtonigla na području općine su i naselja Fiorini (166, 2021.), Karigador-Carigador (165), Nova Vas-Villanova (366) i Radini (121). Naselja su ujedno i mjesni odbori. Brtonigla obuhvaća sela i zaseoke: Druškovići-Stanzia Druscovich, Fernetići-Fernettici, Gornji Katunari (Pisine)-Cattunari di sopra (Pisini), Donji Katunari-Cattunari di sotto, Kovri-Covri, Kršin-Chersino, Škrinjari-Scrignari, Turini, Valentići-Valentici, Grobice-Grobizze, Marinčići-Marincici, Vrh Marcari-Monte Marzari, Boboci i Valica-Valizza; s Fiorinima su Balbije-Balbie; u sastavu naselja/mjesnog odbora Karigador su i Mala Punta, Velika Punta, Štroligarija te kamp Park Umag (ranije Ladin gaj); u sastavu Nove Vasi su i Špinutija-Spinottia, Donji Srbani-Serbani di sotto, Gornji Srbani-Serbani di sopra, Medelini, Pavići-Pavici, Čendaki-Cendachi, Dubac-Dubaz te Brekija-Brechia, a u sastavu Radini su Lukoni-Luconi i Stancija Koči (Škrabarija)-Stanzia Cocci (Scrabaria).

Grb općine je povijesni grb u obliku štita koji na gornjoj strani ima plavo more, a u sredini polje vinograda zelene boje, okruženo sa 16 stabala maslina i dva čempresa, koje križ crvene boje dijeli na četiri dijela. Rubovi polja su zlatni (žuti), a podloga štita srebrna (bijela). Zastava je pravokutna, okomito položena i uzdužno podijeljena na bijelo i plavo polje s grbom u sredini.

Dan općine obilježava se 12. travnja, na blagdan sv. Zenona, zaštitnika brtoniglanske (brtoniške) župe.

http://www.brtonigla-verteneglio.hr/

http://www.tzo-brtonigla.hr/

Audio


Dammi la mano Teresina, izvodi ZT Brtonigla, 1968.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Elio Predonzani, Piccola storia di un piccolo paese. Verteneglio–Trieste 1968.; Rino Cigui, Verteneglio e il suo territorio in epoca veneziana (XIII – XVIII secolo) / Brtonigla i okolica u mletačko doba (od 13. do 18. stoljeća), Umago – Umag 2013.; Statut Općine Brtonigla - Verteneglio, Službene novine Općine Brtonigla - Verteneglio, 3/18, 13. 2. 2018.; službene mrežne stranice Općine Brtonigla, https://www.brtonigla-verteneglio.hr/hr/, pristupljeno 30. 3. 2023.