Piramidalna oznaka središta Istre kraj Trošti, (snimio Vlado Mandić), 2015.

Središte Istre

Središte Istre, uređeno izletište kod sela Trošti, oko 5 km jugozapadno od Pazina, koje slovi kao zemljopisna središnja točka istarskog poluotoka.

Oko određivanja središnje točke Istre postoje različita gledišta: nekima je ona na brdu Orljak kraj Berma, drugi njome drže križ na Ježenjskom brigu kraj Malog Ježenja, a između dva svjetska rata središte je Istre bilo označeno kamenom na brdu Cesarovac između Velanovog Brijega (Brega) i Matići.

Ideju o novijem obilježavanju središta Istre inicirao je 2002. u Turističkoj zajednici (TZ) Istarske županije njezin tadašnji stručni suradnik Drago Orlić, istarski pjesnik, pisac, satiričar i publicist, a surađivao je i Radenko Sloković iz tadašnjeg pazinskog TZ-a. Tada je uz pomoć satelitskih snimaka i geodetskih karata središte Istre locirano kao težište trokuta koji spaja tri najudaljenije točke Poluotoka. Označeno je omanjom kamenom piramidom, a na svakoj od triju njenih strana piše Središte Istre na glagoljici te hrvatskom i engleskom jeziku. Oko piramide uređeno je malo izletište o kojem brigu vodi TZ središnje Istre.

Do oznake središta Istre automobilom se dolazi tako da se sa županijske ceste Žminj–Pazin u mjestu Žbrlini skrene za Trošte, koje se prođe uskom asfaltnom cestom, a potom putokaz upućuje na skretanje desno na makadamsku cesticu za Klemeniće. Njome se stiže do piramide koja se nalazi između stabala s desne strane puta na trokutastom kamenom postolju, a u njezinoj blizini su veliki hrast i ljuljačka te manja zaravan na kojoj se može parkirati vozilo.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Selvina Benić, Središte Istre je u Troštima, Glas Istre, 3. 8. 2002.; Anđelo Dagostin, „Trošti - centar zemlje Istre, Glas Istre, 30. 9. 2011.

Slučajna natuknica

Zazid