Vekoslav (Vjekoslav) Povh rođen je u Voloskom (stara razglednica)

Povh, Vekoslav (Vjekoslav)

Povh, Vekoslav (Vjekoslav), gospodarstvenik, politički ekonomist (Volosko, 16.VI.1897. – Ljubljana, 19.IX.1975.).

Otac Anton (poštanski službenik), majka Josipina, rođ. Boštjančič. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Trstu, gdje je diplomirao na Višoj trgovačkoj školi Revoltella.

U Trstu je vodio trgovački tečaj i djelovao u slovenskim gospodarskim ustanovama (Zadružna zveza, Tržaška posojilnica in hranilnica). Godine 1929. izgubio je posao i otišao u Jugoslaviju. U Beogradu je radio u Privilegovanoj agrarnoj banki, potom je bio direktor njezine podružnice u Ljubljani.

U Drugom svjetskom ratu djelovao je u Osvobodilnoj fronti te je bio uhićen i zatočen u koncentracijski logor u Dachauu.

U poraću je radio kao statističar u bankovnim ustanovama – u Novčarskom zavodu Slovenije i Narodnoj banci te naposljetku u Zavodu za društveno planiranje Socijalističke Republike Slovenije.

Objavljivao je članke iz političke ekonomije u koparskom Slovenskom Jadranu te ljubljanskom Gospodarskom koledaru i Ekonomskoj reviji.

Sa suprugom Olgom, rođ. Cerkvenik, imao je sinove Bogdana (slovenski akademik, nuklearni fizičar i sveučilišni profesor) i Dušana (razvojni elektroinženjer, menadžer i sveučilišni profesor), rođene u Beogradu.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Marušič, „Povh Vekoslav“, Primorski slovenski biografski leksikon, 12, Gorica 1986., 59; Slovenska akademija znanosti in umetnosti, „Bogdan Povh“, https://www.sazu.si/clani/bogdan-povh, pristupljeno 24. 4. 2023.; Prabook, „Dusan Povh“, https://prabook.com/web/dusan.povh/41921, pristupljeno 24. 4. 2023.