Dvoredac

Dvoredac (Diplotaxis tenuifolia), jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Vrlo je jakog mirisa, te ima oblik grma rijetko većeg od pola metra. Raste diljem Istre, u vinogradima, poljima i gromačama te uz rubove puteva. Listovi se skupljaju od svibnja do rujna, a u daljnje korištenje idu svježi ili sušeni.

Koristi se u pripravi „kura\" koje pročišćuju i okrjepljuju tijelo, te blagotvorno djeluje na probavni sustav zbog čega mu se pripisuju i terapeutska svojstva.

U domaćoj kuhinji ga se upotrebljava kao dodatak jelima. Osim u salatu te kuhani krumpir, stavlja ga se u maneštru, rižoto i razne tjestenine, ili pak uz druge začine radi poboljšavanja okusa. Istromletački naziv za ovu vrstu je rucula selvadiga, a čakavski rigula

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, Bakino smilje, Jurina i Franina, sv. 56., proljeće 1994., 59. 

Slučajna natuknica

Obrtništvo u Istri