pandolo

Pandolo, stara istarska dječja igra, vjerojatno pastirska. Igra se dvjema palicama ili granama.

Zašiljen komadić napadač udari palicom tako da on odskoči od tla i u zraku ga pokuša udarcem poslati što dalje u polje, gdje ga braniči pokušavaju zaustaviti.

U rimsko doba igra je dobila ime po karakterističnoj bikoničnoj zašiljenosti komada drva. Riječ pandolo u istromletačkom narječju znači i vrstu kruha, sinonim za glupana, blesavka, aluziju na muški spolni organ te ribičko i pomorsko pomagalo. Prostornu raširenost igre potvrđuju njezina mnogobrojna imena, npr. pendul u Pazinu, u Italiji lippa, nizza, ghiarre, u Bosni klis, u Grčkoj xiliki, u Španjolskoj tala, u Francuskoj bâtonnet, u Engleskoj tip-cat, u Rusiji čižia.

Zbog opasnosti koju je izazivalo mahanje komadom zašiljena drva, pandolo je bio zabranjen u creskom statutu iz XV. st. te proglasom Mletačke Republike iz 1546.

Capris – društvo za oživljavanje staroga Kopra od 1993. na Titovu trgu u Kopru priređuje turnir u pandolu za pehar sv. Nazarija. U Portorožu, Izoli, Kopru i Puli nastalo je više sličnih klubova.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ciro Dell’Aura (Lauro Decarli), Breve manuale di pandologia, Trieste 1981.; Franko Hmeljak, L. Decarli, Pandolo, Koper 1994.