Polaer Tagblatt

Polaer Tagblatt, jedini pulski dnevnik na njemačkom jeziku.

Počeo je izlaziti 1905. kao Polaer Morgenblatt (Pulski jutarnji list). Uređivao ga je Ferdinand Stepanek, a od 16.XI.1905. Otto Ottisch. Sjedište uredništva bilo je u tiskari Josipa Krmpotića koji je tiskao ovaj dnevnik. Zbog financijskih poteškoća u izdavanju lista njegov vlasnik Carl Kupelwieser 1906. je prepustio izdavačka prava Krmpotiću. Tada je naslov novina promijenjen u Polaer Tagblatt (Pulski dnevnik), a pod tim nazivom je izlazio od 18.VI.1906. do 13.XI.1918. Polaer Tagblatt uređivali su Otto Ottisch, zatim G. Trippold, Hugo Dudek, Ferdinand Stepanek, R. Schwendtbauer, J. Sonntag i na kraju ponovno H. Dudek.

List je imao nakladu oko 1.400 primjeraka. Najduže razdoblje njegov je urednik bio H. Dudek, koji je uređivao list u skladu s interesima austro-ugarske Ratne mornarice, odnosno države. Prema tvrdnji J. Krmpotića, pored državnih interesa list je zastupao i interese istarskih Hrvata i Slovenaca u obrani od talijanskih aspiracija. List je objavljivao vijesti iz svijeta i lokalne vijesti, posebno one koje su vezane za austro-ugarsku Mornaricu. Njegovo izlaženje subvencionirala je država, a djelomično je bio financiran oglasima i pretplatom. List je najčešće objavljivan na 4 stranice, izuzetno na 6 ili 8 stranica.

Valja navesti i u kojem je povijesnom kontekstu nastao. Budući da je Pula od sredine XIX. st. do 1918. bila glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije, u gradu su živjeli brojni njemački časnici Ratne mornarice i državni službenici, zajedno s obiteljima. Oni su iz metropola Monarhije, odakle su većinom doselili u Pulu, ovdje donijeli i razvijene kulturalne navike, među kojima je važno mjesto zauzimalo čitanje novina i knjiga na njemačkom jeziku. Rezultat toga je i razvoj bogate nakladničke djelatnosti na njemačkom jeziku krajem XIX. i početkom XX. st. Tiskale su se novine, književne i glazbene publikacije, izdanja različitih udruga, školske publikacije, razni priručnici i druge publikacije. Dnevnik je sadržavao redovite rubrike: vijesti iz svijeta; dnevne vijesti vezane za Austro-Ugarsku Monarhiju (najčešće vijesti koje se odnose na rad Parlamenta, Carevinskog vijeća i austrijske vlade u Beču te vijesti koje se odnose na rad Istarskog sabora i regionalne i lokalne /pulske/ uprave); dnevne zapovjedi lučkog admirala koje se odnose na mornaricu i vojsku u Puli; oglasnik društvenih i zabavnih programa u gradu (vijesti o društvenim priredbama, koncertima, kinematografskim predstavama i sl.); feljtoni i romani u nastavcima; brzojavne vijesti (agencijske vijesti preuzete od k. k. Korrespondenzbureaua u Beču); mali oglasnik; telegrafska vremenska prognoza (koju je dnevno sastavljao pulski Hidrografski zavod); reklame (najčešće su ispunjavale cijelu posljednju stranicu dnevnika, a pojedine su sadržavale fotografije i ilustracije).

Posljednjih 8 godina izlaženja pojedini brojevi opremljeni su i ilustracijama i fotografijama (npr. br. 1743 od 1.I.1911.).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply