Čripnja u jednoj istarskoj konobi, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Branislav Danevski), 2010.

čripnja

Črȉpnja, čerȉpnja, čerȅpnja, črȅpnja/crȅpnja, črepnjȁ, crȇp, istroml. sepigna, obla limena ili zemljana posuda za pripremu jela na otvorenom ognjištu (crepulja, peka, sač).

Sirovi se sastojci stave na ognjište ispod čripnje, a na nju se i oko nje nasipa žar i vruć pepeo s ognjišta. Jela se tako peku i do nekoliko sati.

Kruh se pod čripnjom peče tako da se tijesto položi na gole cigle na ognjištu, a meso, krumpir, plodovi mora i dr. na limeno dno s niskim rubom koje se naziva lamijera, lamarin, pleh, pokrov. Od mesnih sastojaka popularna je janjetina, teletina, piletina, svinjetina i dr., iz mora u čripnju idu hobotnice i drugi veći glavonošci, razne (veće) ribe i rakovi, pa i školjke, a nezaobilazni sastojak svih čripnji je krumpir. Stavljaju se i neke vrste povrća, npr. mrkva, luk, paprika... Jela pripremljena pod čripnjom osobita su okusa.

Jela pod čripnjom mogu se kušati u nizu istarskih konoba i oštarija, a s ciljem popularizacije ovog tradicionalnog načina pripreme hrane u Istri se održavaju i prigodne gastronomske manifestacije, npr. Čripnja fest u Balama, Valbandon ispod čripnje.

Audio


Miho Miličić iz Paladnjaki pripovijeda o čripnji

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Židovi