Gaspare Della Vecchia, Večera u kući farizeja u crkvi sv. Marije od Milosrđa u Bujama, ulje na platnu, 1711.,, (preuzeto s https://donart.uniri.hr/djela-i-narucitelji/slikarstvo/gaspare-della-vecchia-vecera-u-kuci-farizeja-buje)

Della Vecchia, Gaspare

Della Vecchia, Gaspare, slikar (Venecija, 8.V.1653. – Venecija, 28.IX.1735.).

Najstariji sin slikara Pietra Della Vecchije i slikarice Clorinde Renieri. Formirao se u očevoj radionici, usvajajući tipologiju figura naglašene retorike.

Djela su mu sačuvana u Istri: signirani i datirani ciklus od osam slika iz Kristova života (1711.) u crkvi Marije Milosrdnice u Bujama, Mojsije i mjedena zmija i Sv. Šimun, apostol u crkvi sv. Marije od Anđela u Poreču te biblijski prizori u crkvi sv. Maura u Izoli. Njegovo je slikarstvo eklektično s odjecima očeve ekspresivnosti, ali često gotovo šablonsko u ponavljanjima kompozicija i figura. Svijetlim, dekorativnim koloritom približavao se suvremenijem ukusu i neoveroneseovskoj struji venecijanskih radionica s prijelaza u XVII. stoljeće.

Također se bavio glazbom, kartografijom i matematikom. Napisao je tekst Pratica di musica moderna (1711.), a u Veneciji mu je objavljena knjiga Problema della longitudine nautica risolto (1729.). Proglašen je državnim matematičarem Serenissime (1714.).

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Bernard Aikema, "Pietro Della Vecchia. A profile", Saggi e Memorie di Storia dell’Arte, 1984., 14; Massimo De Grassi, "Dipinti inediti di Gaspare della Vecchia in Istria", Arte in Friuli – Arte a Trieste, 1999., 18–19., Višnja Bralić, Nina Kudiš-Burić, Slikarska baština Istre. Djela štafelajnog slikarstva od 15. do 18. stoljeća na području Porečko-pulske biskupije, Zagreb-Rovinj, 2006.

Slučajna natuknica

Zjačić, Mirko