Deseta regija, Venecija i Histrija

Deseta regija, Venecija i Histrija (lat. Regio Decima, Venetia et Histria), rimska upravna jedinica kojoj je Istra pripadala vjerojatno od Augustova doba. Obuhvaćala je sjeveroist. Italiju, od Cremone i Brixije na zapadu do alpskih vrhova na sjeveru te rijeke Pada na jugu. Granica na istoku tekla je rijekom Rašom (Arsia flumen), na Učku i Planik, te prema Julijskim Alpama.

Bila je jedna od jedanaest regija na koje je bila podijeljena Italija kao središte Rimskoga Carstva, isprva poznata samo brojem 10 (Regio Decima). Prevladava pretpostavka da je nastala između 18. i 12. pr. Kr., kada su August i Agripa zajedno proveli opsežne upravne reforme cijele države (A. Degrassi, G. Bandelli, F. Tassaux, A. Starac), ali ima i drukčijih mišljenja (npr. za Oktavijanove reforme 41. pr. Kr). Uključivanje Istre u Italiju pojačalo je proces romanizacije poluotoka i učvrstilo njegov položaj u tokovima rimskog gospodarstva. Tek krajem III. st. italske su se regije počele imenovati i zemljopisnim nazivom, tako da je Regio Decima u kasnom principatu nazvana Venetia et Histria.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

A. Degrassi, Il confine nord-orientale dell’Italia romana, Bern 1954; A. Starac, Rimsko vladanje u Histriji i Liburniji, I, Pula 1999.

Slučajna natuknica

Zelenikovac