De Ville, Antoine

De Ville, Antoine, voj. inženjer i graditelj utvrda (Toulouse, 1592 – ?, 1674). U početku stručnjak za mine i sudionik u ratovima, poslije se specijalizirao za voj. arhitekturu. Bio je u službi franc. dvora, savojskoga vojvode i Mletačke Republike.

Kao povjerljiva ličnost kardinala Richelieua brzo je napredovao i postigao visoke činove. Izradio je nacrte i 1630–32. započeo gradnju puljske mlet. utvrde na lokaciji srednjovj. kaštela i ant. kastruma. Začetnik je postupnoga napada iz dvaju pravaca, što ga je poslije usavršio Vauban. Za njegova boravka u Puli izbila je kužna epidemija koja mu je pokosila dva sina. Optužbe da je razorio rim. kazalište Zaro kako bi kamenim blokovima zidao mlet. utvrdu nisu točne, a spriječio je i rušenje amfiteatra. Najpoznatije mu je djelo traktat o utvrdama Les fortification (Lyon 1628), u Puli postoji »editio princeps« toga djela.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

A. Krizmanić, J. Marasović, D. Marasović, Kaštel Pula: prostorni razvitak mletačke utvrde, Pula 1988; M. Bertoša, Tutamen civitatis & provinciae, Istra, 1991, 1–2.