Jedna od likovnih interpretacija Histriasaurusa Boscarolliija, (preuzeto s https://www.deviantart.com/cisiopurple/art/Histriasaurus-735924068)

dinosauri u Istri

Dinosauri (Dinosauria), izumrli red gmazova koji je živio na Zemlji u srednjem razdoblju njezine geološke prošlosti, tj. u eri mezozoika.

Dinosauri su se pojavili u trijasu (prije oko 230 milijuna godina) i živjeli u razdoblju tople klime do kraja krede (prije 65 mil. godina). U mezozoiku su bili dominantna životinjska skupina biljožderskog ili mesožderskog načina života. Utvrđen im je veći broj rodova i vrsta, različitih veličina i oblika, a kretali su se kao dvonošci ili četveronošci.

U Istri su prvi tragovi dinosaura pronađeni 1925. na Velom Brijunu/Brionu (rod Iguanodon), a poslije i na otočiću Fenoliga (skupina Sauropoda) južno od poluotoka Premantura te na ušću rijeke Mirne (skupina Theropoda).

Uz obalu pod morem u uvali Kolone u blizini Bala pronađene su kosti vjerojatno nekoliko vrsta dinosaura. Prvu je 1985. pronašao ronilac Dario Boscarolli iz Monfalkona. Potom ih je 1992. pronađeno još nekoliko, a povodom tih otkrića u ožujku 1994. Hrvatska pošta izdala je dvije poštanske marke i prigodnu omotnicu s motivom (brionskog) iguanodona.

Padovanski paleontolog Fabio Marco Dalla Vecchia opisao je 1998. baljanskog prapovijesnog gmaza, koji je poslije uvršten kao nova vrsta u obitelj velikih Rebbachisaura, a u čast šireg područja pronalaska i samog pronalazača nazvan je Histriasaurus Boscarollii.

U Balama je u multimedijalnom centru Ulika 2013. otvoren Muzej dinosaura.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Fabio Marco Dalla Vecchia, „Remains of Sauropoda (Reptilia, Saurischia) in the Lower Cretaceous (Upper Hauterivian/Lower Barremian) limestones of SW Istria (Croatia)“, Geologia Croatica, 51(2), 1998., 105-134.

Slučajna natuknica

dinosauri u Istri