Dračevac, panorama iz zraka

Dračevac

Dračȅvac (tal. Dracevaz, službeno Monspinoso), naselje 9 km jugoistočno od Poreča, na poljoprivrednom području između Žbandaja i Fuškulina (45°11′N; 13°40′E; 87 m nadmorske visine); 167 stanovnika (2021.); Grad Poreč.

Na sjecištu je lokalnih prometnica koje povezuju okolna sela u zaleđu Poreča (Radmani, Valkarin, Starići, Fuškulin, Čuši, Montižana).

Stanovnik je Dračȅvljan, stanovnica Dračȅvljanka, a pridjev dračȅvljanski.

Stanovništvo se pretežito bavi poljodjelstvom (vinogradarstvo, žitarice, masline, povrtlarstvo, rasadničarstvo) i stočarstvom (goveda, svinje) ili radi u Poreču, a iznajmljuju se apartmani i kuće za odmor.

Teren je ravničarski s pravilnim stožastim brežuljcima na kojima su često ostatci gradinskih naselja (Malovar, Picugi, Montižana). Naselje je nastalo u srednjem vijeku, bilo je obzidano (terra murata) i imalo je manju utvrdu za obranu. Prve morlačke obitelji, izbjeglice pred Osmanlijama, Mlečani su naselili 1573. (šest obitelji), a 1623. nakon kužnih epidemija još 19 obitelji. Svojim dolaskom doseljenici su utjecali na promjenu u strukturi poljodjelstva na način da stočarstvo postaje jednako zastupljeno kao i zemljoradnja. U novonastalim naseljima organizirana je lokalna vlast na čelu sa županom. Broj stanovnika u više se navrata sljedećih desetljeća povećavao doseljavanjem novih izbjeglica i doseljenika iz Dalmacije, Crne Gore, Bosne, Albanije te Furlanije, Trevisa i s Krete.

Vrhunac gospodarskog i demografskog razvoja selo je doživjelo u drugoj polovici XIX. i početkom XX. st.

Godine 2020. u selu je otvoren dječji vrtić s jaslicama, a 2023. društveni dom.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Trviž