Poljoprivredna škola u Pazinu s pčelinjakom (lijevo), 1926., (fotoarhiva Glasa Istre)

Poljoprivredna škola u Pazinu

Poljoprivredna škola u Pazinu, školska ustanova za obrazovanje u poljoprivredi.

Osnovana je 1905., u vrijeme vrlo teških gospodarskih prilika u Istri, posebice u poljoprivredi, kojom se bavilo oko 70% stanovništva. Bolesti vinove loze (filoksera, peronospora i pepelnica) prijetile su nestankom vinogradarstva, koje je bilo jedan od glavnih dohodovnih izvora istarskih seljaka. Urodi ostalih poljoprivrednih kultura te prihodi od stočarstva bili su niski i nesigurni. Katastrofa se jedino mogla spriječiti primjenom tehnoloških postupaka temeljenih na višoj razini znanja, što je podrazumijevalo obrazovanje poljoprivrednika.

Nakon što je 1883. počela s radom Poljoprivredna škola u Poreču, Istarski sabor nije donio odluku o osnivanju još jedne škole s nastavom na hrvatskom jeziku, unatoč zahtjevima hrvatskih. zastupnika. Budući da se nastava u porečkoj školi, kao i komunikacija sa seljacima, odvijala na talijanskom jeziku i time bila nerazumljiva najvećem dijelu istarskog seljačkoga stanovništva, Gospodarsko društvo iz Pazina potaknulo je osnivanje poljoprivredne škole, te je za tu namjenu kupilo zgrade i zemljište. Odobrenjem bečke vlade škola je započela s radom 1905., isprva kao Carsko-kraljevsko uzor gospodarstvo, a 1907. kao Gospodarska škola, u koju su bili upisani prvi polaznici.

Težište školovanja bilo je na usvajanju praktičnih znanja: danju se radilo na gospodarstvu, a navečer su se održavala predavanja. Ravnatelj Fran Trampuž znatno je pridonio radu škole i poboljšanju poljoprivrede u središnjoj Istri (1905.–18.). Od 1911. škola se uključila u austrougarski obrazovni sustav djelujući kao jednogodišnja poljorivredna. škola. Između dvaju svjetskih ratova bila je uključena u talijanski obrazovni sustav.

Nakon II. svjetskog rata pokušavala se prilagoditi novonastalim prilikama te je slijedila obrazovnu politiku tadašnje države, isprva kao Niža gospodarska škola, potom Jednogodišnja specijalna poljoprivredna škola i naposljetku Trogodišnja poljoprivredna škola voćarskog smjera s praktičnom obukom. Usprkos naporima nastavnikâ i ravnatelja Vjekoslava Zidarića, 1963. prestala je s radom. Tada je na području današnje Istarske županije bilo ukupno 22.311 poljoprivrednih kućanstava, a prihode isključivo iz poljoprivredne djelatnosti na vlastitom poljoprivrednom imanju ostvarivalo je samo 10.716 kućanstava, pa je ukidanje poljoprivrednog obrazovanja bilo neizbježno.

U spomen na Poljoprivrednu školu jedna pazinska ulica nosi njezino ime.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Petar Šolić, "O radu Poljoprivredne škole u Pazinu", Pazinski memorijal, 18, 1989., 99-109; 18; Vjekoslav Zidarić, "Osvrt na historijski razvoj i rad Poljoprivredne škole u Pazinu do 1918.", Jadranski zbornik, 5, 1962.

Slučajna natuknica

Brolih, Luka