Londonski memorandum

Londonski memorandum (Memorandum o suglasnosti između vlada Italije, Ujedinjenoga Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Jugoslavije o Slobodnom Teritoriju Trsta), ugovor o granici i međudržavnim odnosima između Jugoslavije i Italije potpisan u Londonu 5.X.1954.

Nastao je nakon Tršćanske krize i razriješio pitanje spornoga područja Slobodnog Teritorija Trsta (STT). Memorandumom je ukinuta saveznička vojna uprava u STT-u, što je značilo da civilnu upravu u Zoni A preuzima Italija, a u Zoni B Jugoslavija.

Londonski memorandum predvidio je jednakost u postupku prema nacionalnim manjinama, poštovanje njihovih nacionalnih prava i načela ravnopravnosti. Dogovoreno je uspostavljanje slobodne luke u Trstu i režima malograničnoga prometa, otvaranje konzularnih predstavništava u Trstu i Kopru, potvrđeno pravo na povratak stanovništva i zabranjene sve sankcije zbog prijašnjih aktivnosti oko tršćanskoga pitanja. Francuska, Velika Britanija i SAD prihvatile su Memorandum i u svojim izjavama označile to rješenje konačnim. Međutim, Italija to rješenje nije dala na ratifikaciju parlamentu i nije ga držala konačnim. Narodna skupština FNRJ ratificirala je Memorandum. Problem pograničnih odnosa između Jugoslavije i Italije, odnosno mjesta koja su pripala Sloveniji, a bila su dio Zone A, riješio se tek Osimskim sporazumima.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply