Istarske rakije na njihovoj tradicionalnoj smotri u Humu pod sloganom "Domaća rakija je naša medežija", (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimila Jelena Prekalj), 2021.

rakija, istarska

Rakija, istarska, žestoko piće dobiveno destilacijom dropa (u lambiku).

Sporedni je proizvod u postupku preradbe grožđa u vino. U Istri se od starine proizvodila isključivo iz vinskoga dropa (kom, trop) i tipičan je regionalni istarski proizvod. Sadrži destiliranu vodu, etilni alkohol (40–52 %), metilni alkohol (0,2–1 volumni %/l apsolutnog alkohola), aldehide (500–1500 mg/l aa), estere (1000–5000 mg/l aa), više alkohole (1400–5500 mg/l aa), kiseline (200–1000mg/l aa).

Pije se prigodno, u malim količinama, a upotrebljavala se i kao lijek (pri probavnim smetnjama, za obloge pri oteklinama, za skidanje visoke temperature, dezinfekciju), za spravljanje drugih napitaka s travama ili voćem te za spravljanje voća u rakiji (trešnja, višnja, šljiva) i kao baza za neke tipične istarske alkoholne proizvode. Najpoznatiji su takvi proizvodi ruda i biska, koje se dobivaju dodavanjem macerata nadzemnih dijelova biljke rude (Ruta graveolens), odnosno bijele i(ili) žute imele (Viscum album, Loranthus europaeum), te medica (medenica, medovica), spravljena dodavanjem meda.

Gospodarska vrijednost istarske rakije iznosi oko 10 % vrijednosti ubranoga grožđa. Postupak destilacije dropa ekonomski je racionalan način njegova iskorištavanja, ali i ekološki prihvatljiv način zbrinjavanja kao otpada. U novije se vrijeme najčešće nudi u ugostiteljskim objektima kao aperitiv, a tipični proizvodi na bazi rakije kao digestiv.

U Humu se od 2001. održava smotra istarskih rakija pod sloganom "Domaća rakija je naša medežija".

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply