Rota (Rotta)

Rota (Rotta), mletačka plemićka obitelj, podrijetlom iz područja Bergama, u Istri vezana za više mjesta. Kavaljer Simone kupio je 1548. za 5555 florina kaštel Momjan te pravo na ubiranje desetine u selu Merišće, a 1552. od obitelji Bratti feud Sipar kraj Umaga, vlasnici kojega su 1648. bili Orazio i Giovanni Battista.

No, taj im je posjed donio niz problema jer su vlasništvo neprestano osporavali nasljednici obitelji Bratti. Rote su 1768. izgubile Sipar, nakon što je procijenjeno da troškovi parničenja premašuju stvarnu vrijednost imanja. Grof Pietro 1678. darovao je momjanskoj župnoj crkvi sv. Martina srebrni procesijski križ. Kao vlasnik Momjana obitelj je u posjedu imala selo Brda, gdje je postojala palača u koju su feudalci dolazili kada je trebalo ubrati desetinu. Koparski im je biskup 1572. odobrio župnika, kojega su plaćali žitelji. U Labinu je 1611. zabilježen ljekarnik Niccolò, a mnogobrojni su članovi obitelji u XVII. i XVIII.st. živjeli u Puli: Lucietta, predstojnica samostana sv. Teodore, arhiđakon Valentino, đakon Gerolimo, bilježnici Antonio i Bortolo, kneževi-providuri Marc’Antonio i Antonio, mnogi plemići i plemkinje, ali i primalje i kobasičari.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

M. Bertoša, Istra: Doba Venecije (XVI.–XVIII. stoljeće), Pula 1995; S. Bertoša, Život i smrt u Puli. Starosjeditelji i doseljenici od XVII. do XIX. stoljeća, Pazin 2002.

Slučajna natuknica

De Dur