Smoljanci

Smoljanci

Smoljȃnci (tal. Smogliani), naselje u jugoistočnoj Istri, kraj Savičente (45°06′N; 13°51′E; 255 m nadmorske visine); 198 stanovnika (2021.), općina Svetvinčenat.

Nalazi se na željezničkoj pruzi Pula – Divača, lokalnom je cestom spojeno sa Savičentom, Kanfanarom i Krmedom.

Stanovnik je Smoljȁnac, stanovnica Smoljȃnka, a pridjev smoljȃnski.

Stanovnici se uglavnom bave tradicijskim poljodjelstvom (uzgoj vinove loze). U selu i okolici uređeno je više kuća za turistički odmor.

Smoljanci danas čine gotovo jedinstvenu cjelinu sa susjednim naseljem Salambati. Jezgru starog dijela naselja čine kamene jednokatnice spojene u niz i ograđene visokim zidovima. U središtu sela nalazi se crkva Blažene Djevice Marije od Zdravlja iz XVIII. st., jednobrodna, ravna začelja. Željeznička stanica s kraja XIX. st. rađena je po tipskom projektu austrijskih državnih željeznica.

Na putu između Savičente i Smoljanci bila je crkva sv. Brcka (Sv. Brič, S. Briccio piccolo), srušena 1786. Blizu zaselka Vidulini bila je crkva sv. Nikole, a kraj Salambati crkva sv. Mateja; obje su srušene.

U Smoljancima od 15.VI.2015. djeluje počasni konzulat Švicarske za područje Istarske i Primorsko-goranske županije. To je najmanji od 180 švicarskih počasnih konzulata u svijetu.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ivan Milovan, Savičenta, jučer, danas, Umag 1975.;

Vjesnik Istarskog arhiva, 6–7, Pazin 2001.;

Nenad Čakić, „U Istri se nalazi najmanji švicarski počasni konzulat na svijetu“, istarski.hr, https://istarski.hr/node/93090-u-istri-se-nalazi-najmanji-pocasni-konzulat-svicarske-na-svijetu-foto.

Konzulat Švicarske Konfederacije, Stancija 1904., https://www.stancija.com/hr/stancija-1904/konzulat-svicarske-federacije/

Slučajna natuknica

Krbune