Ivan iz Kastva, dio zidne slike Ples mrtvaca u crkvi Sv. Trojstva u Hrastovlju, (preuzeto s https://revitas.org/hr/turisticki-itinerari/freske/podpec-zanigrad-hrastovlje,2/sv-trojstvo,8.html)

Ivan iz Kastva

Ivan iz Kastva (Johannes de Castua), slikar (? Kastav, XV. st.).

Slikarsku izobrazbu vjerojatno je stekao u radionici Vincenta iz Kastva, kojemu je po stilu bio vrlo blizak.

Oblikovao se na predaji južnotirolskoga slikarstva (kojemu pripadaju freske župne crkve sv. Nikole u Pazinu) i lokalne sredine (Šareni Majstor), a na njegov je razvoj, među ostalim, utjecalo i djelo »anonimusa iz Roča« (Branko Fučić).

Koristio se grafičkim listovima Majstora sa svitcima i Biblijom pauperum.

Potpisao je glagoljicom i latinicom te datirao (1490.) ciklus zidnih slika u crkvi Sv. Trojstva u Hrastovlju. Iz njegova slikarskoga kruga, odnosno radionice, proizišle su također freske u crkvi sv. Helene u Gradišču kraj Divače i crkvi sv. Helene u Podpeči kraj Črnoga Kala. Prema najnovijim istraživanjima oslikao je zidove prezbiterija u crkvi sv. Marije u Božjem polju kraj Vižinade.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Fučić, "Majstor Ivan iz Kastva i njegova sredina", Zbornik za umetnostno zgodovino, V-VI, Ljubljana 1959.; isti, "Ročke freske i majstor Ivan iz Kastva", Buzetski zbornik, 15, 1990.; Janez Höfler, Srednjeveške freske v Sloveniji, II, Primorska, Ljubljana 1997.; Marijan Zadnikar, Hrastovlje, Romanska arhitektura in gotske freske, Ljubljana 1961.

Slučajna natuknica

Toncich, Claudio