Hrastovlje, crkva Svetog Trojstva, (preuzeto s https://www.istria-culture.com/hrastovlje-i33)

Hrastovlje

Hrastovlje (tal. Cristoglie), gomilasto naselje u središnjem dijelu Hrastovske doline, suhog produžetka gornje Rižanske doline (45°31′N; 13°54′E; 164 m nadmorske visine); 142 stanovnika (2023.), općina Kopar.

Smješteno je na cesti Kopar – KubedBuzet, odnosno na vinskoj cesti SocerbOsp – Hrastovlje. Stanovništvo se bavi poljodjelstvom i vinogradarstvom.

Pod vlast Mletačke Republike Hrastovlje je došlo 1535., a 1581. od obitelji Neuhaus kupio ga je koparski liječnik Alessandro Zarotti.

Na krškoj uzvisini iznad naselja trobrodna je renesansna crkva sv. Trojice (posvećena 1475.) s poligonalnim svetištem i zvonikom. Koparski biskup Paolo Naldini o crkvi 1700. piše da je dostojna kakvoga većega mjesta i da je unutrašnjost sva oslikana. Zidne slike koje su ponovno otkrivene i restaurirane 1949. potpisao je 1490. Magister Johannes de Kastua (Ivan iz Kastva), u prezbiteriju Prijestolje Milosti, nad bočnim apsidama Navještenje, u glavnom brodu prizori iz Stvaranja, na bočnim brodovima likovi mjeseci, na sjevernom zidu Poklonstvo Triju Kraljeva, na južnom zidu Mrtvački ples i Muka. U crkvi je i više glagoljskih natpisa. Oko crkve četverokutni je taborski bedem iz XVI.st.

Mještanin Jože Pohlen, akademski slikar i kipar, autor je kamenoga kipa Šavrinke koji od 1990. stoji kraj ceste za Dol.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Radovan Ivančević, "Crkva Sv. Trojstva u Hrastovlju. Romanika ili renesansa?", Radovi Instituta za povijest umjetnosti, 1988.-89, 12-13; Marijan Zadnikar, Hrastovlje. Romanska arhitektura in gotske freske, Ljubljana 2002.

Slučajna natuknica

Divača