Rašpor, (fotoarhiva Glasa Istre, snimio Drago Struna)

Rašpor

Rȁšpor (tal. Raspo), naselje na Ćićariji (45°27′N; 14°6′E; 693 m nadmorske visine); 2 stanovnika (2021.); općina Lanišće.

Stanovnik je Rȁšporac, stanovnica Rȁšporka, a pridjev rȁšporski.

Rašpor je smješten u planinskoj dolini, na cesti koja od Lanišća vodi prema Trsteniku, Danama i Vodicama. Ruševine znamenite rašporske utvrde nalaze se šestotinjak metara sjeverno od sela, na brdu Gradina (829 m). To važno strateško uporište bilo je naseljeno već u prapovijesno doba, a važnost mu je porasla u rano doba rimske vlasti, kada je izgrađena pogranična utvrda, poslije napuštena.. Izvori ga najranije spominju u XIII. st. i to kao Raspurch, Rastpurch, Ratspurch, Rasburg i sl. Pripadao je akvilejskoj crkvi, a njime su u patrijarhovo ime upravljali gastaldi iz obitelji grofova Goričkih. Njima je kaštel bio od izuzetna strateškog značaja jer je povezivao njihove posjede u Istri s onima na Krasu.

Mletačka Republika 1394. uzima u zalog Rašporsku gospoštiju (i konačnu ju kupuje 1402.), a rašporski kaštel (ukinuvši dotad postojeće pazenatike u Grožnjanu i Svetom Lovreču), odredila je za sjedište istoimenoga kapetanata, tj. vojnog zapovjedništva koje je mletačkoj Istri.trebalo jamčiti mir i sigurnost, posebice duž granice. Preko rašporskoga kapetana kapetanatom je upravljao mletački Senat, a suprotno mletačkoj političkoj praksi, Signorìa ga je zadržala u svojoj neposrednoj eksploataciji. Rašporski kapetan bio je najviši vojni i politički autoritet izvangradskoga područja u mletačkoj Istri, i njemu se obraćalo za sva administrativna i pravna pitanja. Čim je kupila utvrdu, Venecija je na njoj počela opsežne fortifikacijske radove.

Tijekom Rata Kambrejske (Cambraiske) lige 1507.-17. utvrdu su zauzele i opljačkale nadvojvodine snage koje je vodio Kristofor Frankopan te vojnici koje je predvodio tršćanski kapetan Nicolò Rauber. Tako je 1511. iz sigurnosnih razloga mletački rektor premješten u Buzet, zadržavši, međutim, titulu rašporskoga kapetana. Sve do propasti Venecije bio je jedan od najvažnijih rektora njezine uprave u Istri. Rašporskomu feudu u početku su pripadala sela Račja Vas, Trstenik, Slum, Brest, Kropinjak, Podgorje, Dane, Brgudac, Lanišće, Klenovšćak, Prapoće, Podgaće, Jelovice, Novaki, Vodice, Vele i Male Mune i Žejane. Poslije su Jelovice, Novaki, Vodice, Vele i Male Mune te Žejane došle u posjed Austrije.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Danilo Klen, "Fragmenti rašporskog urbara iz prve polovine XV. stoljeća", Jadranski zbornik, 1960., 4; isti, "Rašporski urbar iz 1395", Vjesnik HARP, 1970., 15; isti, "Prodaja Rašpora Veneciji (1402. g.)", ibid., 17; Miroslav Bertoša, "Epistolae et Communicationes Rectorum Histrianorum, Tomus I.: Annorum 1607-1616.", Monumenta Spectantia Historiam Slavorum Meridionalium, 52, Zagreb 1979.; isti, Istra: Doba Venecije (XVI-XVIII. stoljeće), Pula 1995.; Radmila Matejčić, "Granične utvrde i gradovi u sjevernoj Istri (Rašporski Kapetanat)", Buzetski zbornik, 1998., 24; Josip Banić, Istarski kašteli, Pula 2022., 114-119.

Slučajna natuknica

Ponte Porton