Mošćenice, noćna panorama, (fotoarhiva Novog lista, snimio Marin Aničić), 2001.

Mošćenice

Mošćenice, naselje i srednjovj. utvrđeni grad na istočnoj obali Istre (45°13′N; 14°15′E; 170 m nadmorske visine); 297 stanovnika (2011.), općina Mošćenička Draga, Primorsko-goranska županija.

Smještene su na istaknutu čunjastom vrhu koji dominira nad istočnim padinama Učke. Stanovništvo je tradicionalno vezano uz poljoprivredne djelatnosti. S vremenom se stanovništvo Mošćenica i okolnih naselja spustilo u obližnju dragu, gdje je osnovalo Mošćeničku Dragu te se počelo baviti ribarstvom i pomorstvom.

Na položaju Mošćenica u prapovijesti se nalazilo gradinsko naselje. U doba hrvatskih vladara Mošćenice su bile u sklopu hrvatske države. Spominju se 1374., kada su kao samostalni komun bile u sklopu Kastavske gospoštije. Poznat je prijepis općinskog statuta iz 1637. Svoju današnju urbanu fizionomiju gradić poprima u srednjem vijeku. Naselje je opasano zaštitnim bedemom, odnosno nizom kuća vanjske zidine kojih su stvarale obrambeni obruč naselja. U naselje se ulazilo s južne, jedine pristupačne strane. Tu se nalaze 1642. obnovljena gradska vrata koja sa zapadne strane štiti kvadratna kula. Pred vratima se nalazi loža (Stražnica).

Naseljem dominira masivni zvonik i trobrodna župna crkva sv. Andrije apostola. Crkva je isprva bila jednobrodna, a proširena je u XVIII. st. Na glavnom je oltaru 5 kamenih kipova Jacopa Contierija s početka XVIII. st. Ističu se kuće s reprezentativnim pročeljima: kuća Negovetić-Dešković iz XVI.st. i kuća Negovetić iz 1770.

Izvan gradskih zidina crkvice su s karakterističnim trijemovima: sv. Sebastijana s početka XVI. st. i sv. Bartola iz 1628.

Povijesna jezgra Mošćenica uvrštena je 1968. u Registar nepokretnih spomenika kulture Republike Hrvatske.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Andre Mohorovičić, "Stari gradovi kulturnopovijesni fenomen liburnijske obale", Liburnijske teme, 1, Opatija 1974.

Slučajna natuknica

Krkavče