Mošćenička Draga, veduta, (snimio Vladimir Bugarin), 2006.

Mošćenička Draga

Mošćenȉčka Drȁga (tal. tradicionalno Draga di Moschenizze, službeno Draga di Moschiena), naselje na istočnoj obali Istre i središte istoimene općine u Primorsko-goranskoj županiji (45°14′N; 14°15′E); 452 stanovnika (2021.).

Naselje je nastalo na početku XIX. st. u mošćeničkoj lučici u zaljevu na kraju Mošćeničke drage, krivudava klanca koji se spušta s Učke prema moru, po kojem je i dobilo ime. Početkom XX. st. u Mošćeničku je Dragu došao velik broj austrijskih i talijanskih obitelji, izgrađene su mnogobrojne vile i manja luka te je uspostavljena prometna povezanost s Rijekom i Pulom. U centru je tada (1886.) izgrađena crkva sv. Marine, na ruševinama ranije istoimene crkvice, koja se spominje još u XV. st.

U vrijeme talijanske vlasti između dva svjetska rata mjesto se zvalo Val Santamarina.

Stanovnik je Drȁžan, stanovnica Drȁžanka i Drašćȋca, a pridjev drȁški i drȁžanski.

Razvoj je od kraja 1950-ih godina određen turizmom. Postojeći hotel Armanda preuređen je te je dobio novi naziv, Mediteran, a 1967. izgrađen je hotel Marina. U okolici je i autokamp, a stanovnici se bave turističkim iznajmljivanjem soba i apartmana.

Na kraju draške plaže, na Siparu, podignut je 1952. spomen-obelisk partizanskim jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije koje su se tu iskrcale 25.IV.1945., oslobodile Mošćeničku Dragu te se pridružile oslobađanju Istre, Rijeke i Trsta.

U mjestu od 2012. djeluje Ekomuzej Mošćenička Draga, koji čuva, obrađuje i predstavlja maritimnu baštinu toga dijela Istre. Temelji se na sudjelovanju lokalne zajednice te njezinu identitetu i kulturnome naslijeđu, a čine ga četiri sastavnice: Trebišća – Perun – mitsko-povijesne staze, Mošćenice – živi povijesni grad, Brseč – začuđeni grad Eugena Kumičića i Kuća od mora – interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine.

Općina Mošćenička Draga proteže se duž 16 km obale, od Val Cesare kod Medveje do Zagora na Brsešćini, a u zaleđu su strmi obronci Učke te se u sastavu općine nalazi i dio Parka prirode Učka. Površina joj je 63 km2, a broji ukupno 1.288 stanovnika (2021.) te uz samu Dragu obuhvaća naselja: Brseč (124 stanovnika, 2021.), Golovik (58), Grabrova (6), Kalac (25), Kraj (74), Mala Učka (2), Martina (41), Mošćenice (279), Obrš (11), Sučići (33), Sveta Jelena (102), Sveti Anton (5) i Zagore (76).

Grb Općine Mošćenička Draga u obliku je srcolikog (trokutastog) štita. Polje štita plave je boje, a u njemu je srebrno (bijelo) sidro. Preko sidra, u njegovoj gornjoj trećini, u križ su dijagonalno prema dolje postavljena dva zlatna (žuta) vesla.

Blagdan sv. Marine, zaštitnice Mošćeničke Drage, 17.VII. slavi se i kao dan općine.

http://www.moscenicka-draga.hr/

https://www.tz-moscenicka.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ivan Blažević, Povijest turizma Istre i Kvarnera, Opatija 1987.; Vesna Munić, "Srednovjekovno crkveno graditeljstvo Mošćeničke župe", Croatica christiana periodica, vol. 51, 2003., 11-26; Statut Općine Mošćenička Draga od 8. 2. 2018.

Slučajna natuknica

Pomjan