Mala Učka, (preuzeto s https://www.pp-ucka.hr/press-kit/, snimila Nina Trinajstić), 2016.

Mala Učka

Mȃla Ȕčka (lokalno Mȃlā Ũška), naselje na zapadnim obroncima Učke (45°16′33″N, 14°11′45″E; 995 m nadmorske visine); 3 stanovnika (2021.); Općina Mošćenička Draga i Grad Opatija, Primorsko-goranska županija.

Nalazi se oko 3 km južno od Vele Učke i ceste preko Poklona.

Stanovnik je Ũškār, stanovnica Ũškārka, a pridjev ũškarskī.

Formalno se radi o dvama istoimenim naseljima, jednom u Gradu Opatiji, a drugom u Općini Mošćenička Draga, premda je tradicionalno Mala Učka jedno naselje. Sastoji se od dvaju zaselaka između kojih teče Potok – gornjega zaselka Pilati, gdje su živjeli Brumnjaci, i donjega zaselka Selo, gdje su živjeli Brubnjaci. U crkvenom pogledu Pilati su pripadali vranjskoj župi i pokapali su se na groblju u Vranji, a oni iz Sela pripadali su mošćeničkoj župi i pokapali su se na groblju u Mošćenicama.

Nakon što su Malu Učku 30.IV.1944. spalile njemačke postrojbe, stanovništvo se uglavnom raselilo. Premda je na popisu stanovništva 1961. naselje imalo 59 stanovnika, na popisima od 1971. do 1991. bilo je bez stanovnika. Na 30. godišnjicu stradanja postavljena je 1974. u selu spomen-ploča, a na 75. godišnjicu (2019.) i spomen-obilježje, koje je idejno oblikovao arhitekt Serđo Cappelletti, s imenima svih stradalih mještana i prigodnim stihovima Vjekoslave Jurdana.

Mala Učka je 1976. upisana u Registar nepokretnih spomenika kulture kao zaštićena ruralna cjelina.

Danas je najviše naseljeno mjesto u Istri i drugo u Hrvatskoj. Tijekom ljeta u selu boravi obitelj Maliki koja se bavi stočarstvom te proizvodi sir i skutu, dok zimu sa stadom provodi na pašnjacima Vodnjanštine. Povremeno, osobito vikendom, u selu borave vlasnici kuća koji žive u Opatiji, Rijeci i drugim većim mjestima.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply