Učiteljska škola u Kastvu između dva svjetska rata

Učiteljska škola u Kastvu

Učiteljska škola u Kastvu, prva hrvatska srednja škola na području Kastavštine, Kvarnerskoga primorja i otoka.

Započela je s radom 1906., kada je jedno njezino odjeljenje preneseno iz Kopra u Kastav, ondje je djelovala do 1946., potom je prenesena u Rijeku, a 1963. zakonom je ukinuta.

U njezinoj odgojno-obrazovnoj djelatnosti sudjelovali su mnogi ugledni profesori i nastavnici (Fran Franković, Vladimir Nazor). Odgojila je i školovala učenike s područja Kastavštine, kvarnerskih otoka i iz Istre, te iz obližnjega slovenskog okružja. Mnogi od njih postali su osnivačima hrvatskih škola na području Istre i Kvarnera.

Škola je bila žarište kulturnoga života Kastva, zahvaljujući mješovitom pjevačkom zboru, đačkom orkestru, različitim sekcijama i sl. Njezini dobro školovani učenici bili su nadaleko poznati, a nakon II. svjetskog rata ponovno su otvorili mnoge hrvatske škole u Istri i na njezinu liburnijskom dijelu.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Pedeset godina rada Učiteljske škole u Kastvu i Rijeci 1906–1956 (spomenica), Rijeka 1956.; Ines Grgurina – Luka Tidić, „Učiteljska škola u Kastvu kroz dokumente Državnoga arhiva u Rijeci i Arhiva Prve riječke hrvatske gimnazije“, Histria, 3, 2013., 168-206; Ljubomir Sundać, Spomenica Učiteljske škole Kastav – Rijeka, Rijeka 2013.