Vabriga

Vabriga (tal. Abrega), naselje 1 km jugozapadno od Tara, 6km sjeverno od Poreča (45°17′N; 13°37′E; 75m nadm. vis.), 392st. (2001), općina Tar-Vabriga. Nalazi se na lokalnoj cesti koja od Tara vodi prema moru, u blizini turističkih zona.

Stanovnici su se tradicionalno bavili poljodjelstvom (masline, vinova loza, žitarice), a danas su uglavnom zaposleni u turizmu i oko njega (turističko naselje Lanterna: hoteli, apartmani, vile, autokampovi, ukupno oko 18000 mjesta). Područje je bilo naseljeno u rim. doba brojnim rustičnim vilama, među kojima je najvažnija bila ona na Loronu. Brojni natpisi carskih robova i oslobođenika iz I. st. govore o postojanju carskog posjeda na tom području. Prvi se put spominje u XIV. st. (Albriga, Abriga, Gabriga), a prije toga područje je pripadalo Taru.

Nakon ratnih zbivanja i epidemija koje su ga demografski opustošile, u naselje Vabrigu se 1557. godine naseljavaju prvi doseljenici iz Dalmacije (u dokumentima navedeni kao Morlaci), u sklopu organizirane kolonizacije koju je mletačka vlast provodila sa izbjeglicama iz područja pod njezinom vlašću koja su bila zahvaćena ratom s Osmanlijama. Godine 1584. nastanjuju se novi doseljenici sa Zadarskog područja. Doseljenicima je dodjeljivana neobrađena zemlja u okolici, što je dovodilo do širenja naselja. Svojim dolaskom doseljenici su utjecali na promjenu u strukturi poljodjelstva na način da stočarstvo postaje jednako zastupljeno kao i zemljoradnja. Broj stanovnika u više se navrata sljedećih desetljeća povećavao doseljavanjem novih izbjeglica. Nakon 1622. godine nastupio je novi val naseljavanja Poreštine kolonistima pretežno iz Dalmacije, Crne Gore, Bosne, Albanije te Furlanije, Trevisa i grčke Krete. Krajem XIX. st. jačaju klasne i nacionalne netrpeljivosti uzrokovane zlostavljanjem i izrabljivanjem seljačkog stanovništva, tzv. «šćava». Početkom XX. st. u Vabrigi je otvorena škola na hrvatskom jeziku, jedna od prve četiri na Poreštini.

Romanička crkva Blažene Djevice Marije iz XIII. st. ima četverokutnu apsidu. Na pročelju je zvonik na dvije preslice. U crkvi se nalaze dvije oltarne pale, Majka Božja s djetetom i Polaganje u grob iz 1607., radovi zadarskoga slikara Zorzija Venture. U obližnjoj luci u uvali Sv. Marina uzgajaju se kamenice.

http://www.istra.com/tar-vabriga/new/default.aspx?str=dobrodosli&j=eng

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Jadreški