Hrastovlje

Hrastovlje, gomilasto naselje u sr. dijelu Hrastovske doline, suhog produžetka gornje Rižanske doline (45°31′N; 13°54′E; 164m nadm. vis.); 143st. (2002), općina Kopar. Smješteno je na cesti Kopar-Kubed-Buzet, odn. na vinskoj cesti Socerb-Osp-Hrastovlje. Stanovništvo se bavi poljodjelstvom i vinogradarstvom. 

Pod vlast Mletačke Republike H. je došlo 1535., a 1581. od obitelji Neuhaus kupio ga je koparski liječnik Alessandro Zarotti. Na krškoj uzvisini iznad naselja trobrodna je renesansna crkva Sv. Trojice (posvećena 1475) s poligonalnim svetištem i zvonikom. Koparski biskup P. Naldini o crkvi 1700. piše da je dostojna kakvoga većega mjesta i da je unutrašnjost sva oslikana. Zidne slike koje su ponovno otkrivene i restaurirane 1949. potpisao je 1490. Magister Johannes de Kastua (Ivan iz Kastva), u prezbiteriju Prijestolje Milosti, nad bočnim apsidama Navještenje, u glavnom brodu prizori iz Stvaranja, na bočnim brodovima likovi mjeseci, na sjevernom zidu Poklonstvo Triju Kraljeva, na južnom zidu Mrtvački ples i Muka. U crkvi je i više glagoljskih natpisa. Oko crkve četverokutni je taborski bedem iz XVI.st. Mještanin Jože Pohlen, akademski slikar i kipar, autor je kamenoga kipa Šavrinke koji od 1990. stoji kraj ceste za Dol.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

R. Ivančević, Crkva Sv. Trojstva u Hrastovlju. Romanika ili renesansa?, Radovi Instituta za povijest umjetnosti, 1988-89, 12-13; M. Zadnikar, Hrastovlje. Romanska arhitektura in gotske freske, Ljubljana 2002.

Slučajna natuknica

Brkač