Kubed

Kubed

Kubed, naselje na sjeveroistoku Koparskih brda u općini Kopar (45°31′N; 13°52′E; 240 m nadmorske visine); 179 stanovnika (2011.).

Leži na rubu doline, na doticaju fliša i krasa, uz cestu Rižana - Buzet. Kuće su raspoređene u nizovima na prisojnoj padini pod kraškim hrptom, na kojem je očuvana mletačka utvrda iz 1467. s obrambenom kulom peterokutna tlocrta; kula danas služi kao zvonik župne crkve sv. Florijana (XV. st.). U crkvi su freska sv. Benedikta i platno Majke Božje s Djetetom, sv. Florijanom i svecima iz 1598. slikara Zorzija Venture. Na groblju je crkva sv. Mihaela.

Car Henrik IV. darovao je selo 1067. Freisinškoj biskupiji. U XVI. st. u posjedu je obitelji Bratti, od XVII. st. obitelji Vergerio. Kubedski župnik Tomić Vrhović naručio je kod Ivana iz Kastva izradbu freske u Hrastovlju. U Kubedu je 7.VIII.1870. održan tabor pokreta Ujedinjena Slovenija (Zedinjena Slovenija), što ga je organizirao Franjo Ravnik. Od 1884. tu djeluje pjevačko i čitaoničko društvo Skala. U selu je za II. svjetskog rata bila partizanska škola; njemačka je vojska 2.X.1943. spalila 59 kuća.

U Kubedu je rođen pjesnik Alojz Stanko Kocjančič.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

tabori

Slučajna natuknica

Opatija