Scampicchio, Antonio

Scampicchio, Antonio (Labin, 1830 - 1912), odvjetnik i zastupnik u Istarskom saboru, ljubitelj starina i arheolog (amaterski).

Zajedno s Tomasom Lucianijem i Antonijom Covazem tvorio je grupu koja se amaterski bavila arheologijom, te pomagala sve što je vezano za starine istarskog kraja. Iako su bili odvjetnici, sva su trojica bila i svojevrsni lokalpatrioti, koji su Istru željeli upoznati od njezinih početaka. Učestali su bili njihovi obilasci arheoloških lokaliteta na kojima su vršili iskapanja, te je stvorena zavidna zbirka predmeta, koja će kasnije tvoriti prvu muzejsku zbirku u Istri. Ova tri pustolova imali su bogatu korespondenciju s tadašnjim intelektualcima koje su informirali o otkrićima i objavljenim radovima, te su na taj način privukli pozornost znanstvene javnosti u to vrijeme. Čak su i na indirektan način davali svoj doprinos znanosti, pružajući utočište i saznanja znanstvenicima iz drugih disciplina i područja istraživanja. Antonio Scampiccio je u više navrata bio gradonačelnikom Labina između 1863. i 1906.  godine. Pored arheologije bavio se i geologijom, a utemeljitelj je prve muzejske zbirke u Istri, koju je otvorio u svojoj palači. Imao je brata istog imena, koji se također amaterski bavio arheologijom.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Kristina Mihovilić, Panorama istaknutih istarskih arheologa, Franina i Jurina, 2003., 47. - 48.; Vedran Kos, Gradina kunci: prilozi poznavanju gradinskih naselja Istre, Histria Archaeologica, 36/2005., 48.; http://istra.lzmk.hr/clanak.aspx?id=2439

Slučajna natuknica

Brajša, Stojan