Mali Lošinj, (snimio Vladimir Bugarin), 2010.

Mali Lošinj

Mali Lošinj, grad, luka i administrativno središte otoka Lošinja i istoimene jedinice lokalne samouprave, najveće hrvatsko otočno naselje (44°32’N; 14°28’E); 5.990 stanovnika (2011.), Primorsko-goranska županija.

Smješten je na jugoistočnom kraju prostranog i dobro zaštićenoga zaljeva. Potkraj XIII. st. hrvatski doseljenici osnovali su Malo Selo (poslije Mali Lošinj), koje je bilo izrazito stočarsko-agrarnoga karaktera. S opadanjem moći Osora potkraj XVII. st. počeo se samostalnije razvijati. Od početka XVIII. st. jače su se razvijali pomorstvo i brodogradnja, koji vrhunac dosežu dolaskom Austrije na vlast (Austrijsko primorje). Potkraj XIX. st. sve veći razvoj parobrodarstva doveo je do krize u lošinjskom brodarstvu i brodogradnji, a Mali Lošinj sve se više okretao turizmu, osobito zdravstvenom, koji ga je gospodarski preporodio (1885. osnovan je Turistički klub, a 1887. gradi se prvi hotel, Vindobona).

Razvoj grada nakon II. svjetskog rata obilježen je turizmom, brodogradnjom i pomorstvom. Godine 1958. osnovano je brodarsko poduzeće Lošinjska plovidba, u sklopu kojeg od 1973. djeluje i brodogradilište. Danas je Mali Lošinj jedno od vodećih turističkih i pomorskih središta na istočnom Jadranu i ima bogatu ponudu smještajnih kapaciteta i drugih turističkih sadržaja. Crkva sv. Martina je iz XV. st., a poslije dograđivana; u središtu mjesta je župna crkva Male Gospe iz XVII. st.

Grad Mali Lošinj je jedinica lokalne samouprave koja se prostire po otoku Lošinju i južnom dijelu Cresa (granica su rubna područja katastarskih općina Belej i Ustrine), a obuhvaća i okolne otoke (Susak, Unije, Vele i Male Srakane, Ilovik). Na tom području živi ukupno 8.070 stanovnika (2011.). Osim Malog Lošinja naselja na području grada su: Belej (55 stanovnika, 2011.), Ćunski (164), Ilovik (78), Male Srakane (2), Nerezine (362), Osor (63), Punta Križa (61), Susak (147), Sveti Jakov (77), Unije (88), Ustrine (23), Vele Srakane (3) i Veli Lošinj (891 stanovnik).

Grb Grada je povijesni grb Malog Lošinja: u plavom štitu je smeđi trojarbolni jedrenjak s podignutim trorednim jedrima na svakom jarbolu i s dva pramčana jedra - floka zlatne (žute) boje. Zastava je svjetlo plave boje sa zlatno (žuto) obrubljenim grbom Grada u sredini. Dan Grada je 11. studenog.

http://www.mali-losinj.hr/

http://www.tz-malilosinj.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Nikola Stražičić, Cresko-lošinjska otočna skupina, Otočki ljetopis, 2, Cres–Lošinj 1975.; M. Mirković, Procvat Lošinja, ibid.; Ivan Blažević, Povijest turizma Istre i Kvarnera, Opatija 1987., Statut Grada Malog Lošinja, 2017.

Slučajna natuknica

Dane