Hotel Riviera u Puli

Hotel Riviera u Puli izgrađen je 1908. godine na prostoru između brodskog gata, Arene i željezničkog kolodvora, u nekadašnjem Marie Valerie parku. Zbog atraktivnog izgleda, u prošlosti je često bio metom fotografa pa se nalazi na brojnim razglednicama Pule sve do unatrag 30 godina, kada počinje gubiti na ugledu.

 

Popularnost mu je rasla zbog atraktivne lokacije, izvrsne bečke kuhinje, koncertne dvorane, kavane, frizerskog salona, poštanskih usluga koje su pružane u njemu te drugih sadržaja i pogodnosti. Bio je povezan sa središtem grada tramvajem, a sama je zgrada napravljena u modernom stilu sa secesionističkim detaljima od strane austrijskog društva Riviera, na čijem je čelu sjedio Jakob Ludwig Münz. Ugošćavao je tadašnja svjetski poznata imena iz kulturnog i političkog života: bečkog komičara Josepfa Stedlera, humoriste Waltera Maiera, Paula Jacquesa i Paula Förstera, violinisticu Bertu Schüller te književnike Karla Kreusa i Hermana Bahra. U njemu su odsjedali i ruski general Vladimir Vladimirov, bečki barun Egon Maratt Stummer, princ Alfred Wündisch Grätz - princ od Lichtensteina, grofica Bathyany te mnogi drugi. Pulski dnevni list  Polaer Tagblatt imao je posebnu rubriku u kojoj bi izvješćivao o uglednim gostima hotela.

Nakon Drugog svjetskog rata, od 1949. godine u Rivieri dvije godine djeluje noćni bar, a od 1953. postaje okupljalištem sudionika Festivala igranog filma. Razvitkom masovnog turizma 1970-ih i gradnjom drugih pansionskih objekata Riviera postupno gubi na važnosti, a nestaje i s gradskih razglednica.

 

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

S. Jelenić, 

Slučajna natuknica

Lenzi, Luigi