Hotel Riviera u Puli, raglednica, oko 1910.

Riviera, hotel u Puli

Riviera, hotel u Puli izgrađen 1908. na prostoru između brodskog gata, Arene i željezničkog kolodvora, u nekadašnjem Marie Valerie parku.

Zbog atraktivnog izgleda, u prošlosti je često bio metom fotografa pa se nalazi na brojnim razglednicama Pule sve do unatrag 30 godina, kada počinje gubiti na ugledu.

Popularnost mu je rasla zbog atraktivne lokacije, izvrsne bečke kuhinje, koncertne dvorane, kavane, frizerskog salona, poštanskih usluga koje su pružane u njemu te drugih sadržaja i pogodnosti. Bio je povezan sa središtem grada tramvajem, a samu je zgradu u modernom stilu sa secesionističkim detaljima izgradilo austrijsko društva Riviera, na čijem je čelu bio građevinski poduzetnik Jakob Ludwig Münz.

Hotel je ugošćavao tadašnja svjetski poznata imena iz kulturnog i političkog života: bečkog komičara Josepfa Stedlera, humoriste Waltera Maiera, Paula Jacquesa i Paula Förstera, violinisticu Bertu Schülle, te književnike Karla Kreusa i Hermana Bahra i dr. U njemu su odsjedali i ruski general Vladimir Vladimirov, bečki barun Egon Maratt Stummer, princ Alfred Wündisch Grätz - princ od Lichtensteina, grofica Bathyany te mnogi drugi. Pulski dnevni list Polaer Tagblatt imao je posebnu rubriku u kojoj bi izvješćivao o uglednim gostima hotela.

Nakon Drugog svjetskog rata, od 1949. godine u Rivieri dvije godine djeluje noćni bar, a od 1953. postaje okupljalištem sudionika Festivala igranog filma. Razvitkom masovnog turizma 1970-ih i gradnjom drugih pansionskih objekata Riviera postupno gubi na važnosti, a nestaje i s gradskih razglednica.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Silavno Jelenić, "'Riviera' u sjećanju, Franina i Jurina, 2006., 112-114.