Trišlja

Trišlja (Pistacia lentiscus), zimzelena grmolika biljka snažnog mirisa. Raširena je na većini jadranskih otoka, u Istri na potezu od Limskog kanala do Krnice, uključujući i manje otočiće u blizini, te na dalmatinskoj obali na potezu od Zadra prema granici s Crnom Gorom.

Neotporna je na umjerene mrazove pa mrzne već na 10 stupnjeva ispod nule, zbog čega se uzgaja samo uz obalu. Raste uglavnom po makijama, a u prošlosti su žitelji Medulina, Premanture i Pomera od njezinih plodova dobivali loživo ulje za potpaljivanje vatre, odnosno ribari sredstvo za premazivanje mreža. Drvo je vrlo tvrdo i koristi se za intarzije, a u prošlosti su se od njega izrađivale vrlo kvalitetne i cijenjene čačkalice. Njezina smola, koja izlazi na pupoljcima ili zarezivanjem drva od srpnja do rujna, upotrebljava se u zubnoj medicini za pripremanje ljepiva, u prehrambenoj industriji za izradu guma za žvakanje, a u drvodjelstvu kao premaz.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, Bakino smilje 2: Aromatične biljke našeg podneblja, Jurina i Franina, svezak 57, ljeto 1994., 68.

Slučajna natuknica

Bagrem