Gaertner (Gärtner), Heda

Gärtner, Heda (Pula 31. srpanj 1952.), akademska slikarica - grafičarka. Školovala se na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti u klasi profesora Alberta Kinerta, gdje je diplomirala 1976. g. Tri godine kasnije u istoj klasi stječe titulu specijaliste na području grafičkih izraza u umjetničkoj grafici.

Svoju prvu samostalnu izložbu grafičkih listova u dubokom tisku održala je u Milanu 1975. godine (Centro culturale le Grazie sacrestia del Bramantino). Od tada se svojim radovima predstavila 50 puta samostalno te oko 100 puta na grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Sudjeluje u radu umjetničkih kolonija, a bavi se ilustracijom, opremom naslovnica knjiga (dječja slikovnica D. Načinovića Sony i Lanka, zbirka Matka Peića Čovjek i kultura), dizajnom i umjetničkom fotografijom. Naročito njeguje crtež, a cijeli je stvaralački opus posvetila potrazi za mogućnošću izražavanja u olovci, tušu, kredi i grafici. U razdoblju od 1997. do 2009. godine objavila je sedam grafičkih mapa: Dahom, crno i bijelo (1997.), Istra mila (2004.), Krasna vila Istra (2005.), Vrata Istre, stvarnost i snovi (2006.), Usnuli kameni čuvari, Istarski kašteli i kule (2007.), Svjetla u tami, istarski svjetionici (2008.) i Vrela života- istarske šterne (2009.).

Za svoj sveukupni rad više je puta nagrađivana. Kao članica osnivačkog odbora je zajedno s Robertom Paulettom, Fulvijom Juričićem, Ivanom Obrovcem i Karlom Paliskom 1987. godine utemeljila istarski ogranak Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a članicom je i riječkog ogranka istog društva.

Živi i stvara u Puli

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Rajković, Edoardo