Gimnazija Pula, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Saša Miljević), 2012.

Gimnazija Pula

Gimnazija Pula, mješovita srednjoškolska ustanova u Puli.

Smještena je u zgradi sa Strukovnom i Industrijsko-obrtničkom školom, broji oko 800 učenika te zapošljava oko 70 nastavnika. Sastoji od tri programa: opće, prirodoslovno-matematičke i jezične gimnazije.

Započela je s radom školske godine 1947./48. pod nazivom Gimnazija Pula, a 1974./75. se udružuje s Gimnazijom "Eugen Kumičić" Pula te mijenja ime u Gimnazija - Ginnasio "Branko Semelić" Pula, u čijem su sastavu bili i učenici s nastavom na talijanskom jeziku. Školske godine 1977./78. dolazi do fuzije s Ekonomskom, Medicinskom i Srednjom radničkom školom pri Radničkom sveučilištu "Jurica Kalc" sa zajedničkim nazivom Centar odgoja i usmjerenog obrazovanja u društvenim djelatnostima "Branko Semelić" Pula. Takav ustroj pulskih srednjoškolskih ustanova prestaje s radom 31.VIII.1992. nakon čega Gimnazija Pula radi samostalno.

Izgradnja zgrade započela je na temelju odluke Općinskog vijeća Pule na čelu s podestatom Lodovicom Rizzijem donijete 1904. godine, a za potrebe gradske strukovne škole za naobrazbu industrijskih radnika, uglavnom arsenalaca, koja je osnovana u ožujku 1905. sredstvima pulske općine. Ustrojavanje i upravljanje školom povjereni su inženjeru Enei Nicolichu tada predstojniku i profesoru Srednje industrijske škole u Trstu. Pokrajinska vlada Istre iz Poreča i poglavarstvo Pule odlučili su o svom trošku školske 1908./09. godine otvoriti Gradsku realnu gimnaziju (Civico Ginnasio Reale) koja je 17.IX.1908. započela upisom u dva razreda, u sadašnjoj zgradi Gimnazije Pula. Porast broja učenika nagnao je novog podestata Domenica Stanicha na poticanje širenja školskog programa i povećanje broj učionica u tadašnjoj zgradi škole, u općinskom vlasništvu, te na poticanje izgradnje nove zgrade na današnjoj lokaciji, koja je dovršena 1910.

Gimnazija obilježava Dan škole 5. svibnja, a nadnevak je vezan uz Dan Grada Pule.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply