Veliko rimsko kazalište

Veliko rimsko kazalište (Theatrum Iulii) nalazi se izvan gradskih zidina Pule na sjevernom obronku Monte Zara još od 1. stoljeća. Moglo je primiti 4000-5000 gledatelja. Od njega se danas mogu vidjeti obrađeni blokovi temelja sjevernog ugla zgrade, sve ostalo je razneseno u srednjem vijeku kad se kamen ove građevine koristio za gradnju crkava i palača.

Kazalište je bilo dugo 85 i široko 120 metara, a veličina orkestre definirana je na 25 metara u promjeru. Scenska zgrada visine 32 metra imala je krov u 3 dijela s keramičkim pokrovom. Iako fasada nije sačuvana, može se pretpostaviti da je, kao i kod drugih kazališta, imala u gornjem dijelu nosače za jarbole koji su držali užad za rastezanje platnenog pokrova nad gledalište. Scenska zgrada je imala 3 etaže, može se pretpostaviti da se u srednjem dijelu nalazio istaknuti rizalit na dvije, razmjerno više etaže. Svakoj etaži pripadala je druga vrsta mramornih arhitrava i vijenaca, koji se međusobno razlikuju po obliku i veličini.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Matijašić, Robert; Pula antički grad, Zagreb, 2005., 8., Starac, Alka; Od ulomka do rekonstrukcije, Pula, 2009., 32.-44.