Marčeneško polje, u pozadini akumulacijsko jezero Butoniga, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimila Gordana Čalić Šverko), 2018.

Marčenegla

Marčenȇgla (i Marčenȅgla, Mrčenigla, Marčenigla, tal. Marcenigla), naselje 3 km jugoistočno od Vrha (45°21′N; 13°57′E; 228 m nadmorske visine); 94 stanovnika (2021.); grad Buzet.

Nalazi se na južnom rubu visoravni iznad Račiškoga potoka i akumulacijskog jezera Butonige.

Stanovnik je Marčenȇžan, stanovnica Marčenȇšćica, a pridjev marčenȇški.

Stanovnici se bave poljodjelstvom.

Spominje se već 1102. kao Marceniga u darovnici kneza Ulrika II. akvilejskom patrijarhu, a tijekom XIII. i XIV. st. postupno je prešla u vlast feudalaca Pazinske knežije. Godine 1435. došla je u posjed Venecije. Stradala je u Uskočkom ratu 1615.

Na brdu iznad mjesta nalazi se crkvica sv. Jelene Križarice s kraja XVIII. i početka XIX. st. U njoj je drveni barokni oltar s kipovima sv. Jelene, sv. Lucije i sv. Agate. Na groblju je crkva sv. Petra, u kojoj su dva rustična drvena oltara mjesne proizvodnje, od kojih jedan ima kožni antependij. U crkvi je glagoljski natpis na podnožju škropionice iz 1557. U južnoj, gotičkoj kapeli nalazili su se ostatci zidnih slika.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Fučić, Glagoljski natpisi, Zagreb 1982,; Mirjana Peršić, "Sakralni objekti Buzeštine i njihova oprema", Buzetski zbornik, 1986., 10.

Slučajna natuknica

Zvoneća