Marčenegla

Marčenegla (Mrčenigla), naselje 3km jugoistočno od Vrha (45°21′N; 13°57′E; 228m nadm. vis.); 111st. (2001); grad Buzet. Nalazi se na juž. rubu visoravni iznad Račiškoga potoka i jezera Butonige. Stanovnici se bave poljodjelstvom.

Spominje se već 1102. kao Marceniga u darovnici kneza Ulriha II. akvilejskom patrijarhu, a tijekom XIII. i XIV.st. postupno je prešla u vlast feudalaca Pazinske knežije. God. 1435. došla je u posjed Venecije. Stradala je u Uskočkom ratu 1615. Na brdu iznad mjesta nalazi se crkvica sv. Jelene Križarice s kraja XVIII. i poč. XIX.st. U njoj je drveni barokni oltar s kipovima sv. Jelene, sv. Lucije i sv. Agate. Na groblju je crkva sv. Petra, u kojoj su dva rustična drvena oltara mjesne proizvodnje, od kojih jedan ima kožni antependij. U crkvi je glagoljski natpis na podnožju škropionice iz 1557. U južnoj, gotičkoj kapeli nalazili su se ostatci zidnih slika.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

B. Fučić, Glagoljski natpisi, Zagreb 1982; M. Peršić, Sakralni objekti Buzeštine i njihova oprema, Buzetski zbornik, 1986, 10.

Slučajna natuknica

Vabriga