Mužina, Mate

Mužina, Mate (lat. Musina, Matthaeus), svećenik, rodoljub i kulturno-politički djelatnik (Mužine kraj Žminja, 1801. - 1878.). Dugogodišnji župnik u Vranji ispod Učke, od 1863. do 1867. god. župnik u Zarečju.

Mate Mužina zauzimao se da Pazin postane kulturno središte istarskih Hrvata. S tom je namjerom u ime istarskih svećenika (30. XI. 1857.) pisao tršćansko-koparskom biskupu Bartulu Legatu pismo u kojem je obrazložio važnost osnivanja sjemeništa u Pazinu, a ne u Kopru, kako je bilo planirano. Za Mužinu je Pazin bio prikladniji jer se tu, uz njemački i talijanski jezik, učio i ilirski ili hrvatski jezik; uz to, geografski je položaj Pazina tomu odgovarao dok je Kopar za većinu budućih sjemeništaraca bio stvarno i psihološki daleko. Na to je pismo biskup Legat odgovorio kako će sve poduzeti da se uvaže želje istarskih svećenika. Nakon što je Mužina pročitao biskupov odgovor, svećenici koji su bili prisutni na jednom prijateljskom sastanku (24. VII. 1858.) odlučili su darovati svaki po 1000 forinti (za to vrijeme pozamašnu svotu) za novo sjemenište u Pazinu. Mužina se dopisivao i s Ivanom Kukuljevićem te mu slao glagoljske natpise i stare listine koje je sakupljao. O arheološkim i povijesnim pitanjima surađivao je s Carlom De Franceschijem i Pietrom Kandlerom. Kandleru je također poslao latinični kameni natpis koji je potom Kandler proučio i pomoću njega analizirao povijest sjeveroistočne Istre - mjesta otkud je taj arheološki nalaz potjecao (područje župe Vranja). O tome nam svjedoči Kandlerovo pismo "Al molto reverendo Signore Don Matteo Musina, parroco di Vragna", objavljeno u listu L' Istria  (I, 3, 10. 2. 1846.).

*rad je nastao u sklopu natječaja "Srednjoškolci kreiraju Istrapediju - 200. godišnjica od rođenja Jurja Dobrile i 100. godišnjica skladanja himne Krasna zemljo"

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

B. Milanović, Hrvatski narodni preporod u Istri, I, Pazin, 1967. (str. 188 i 189); Stipan Trgorlić, Katolička Crkva u Istri, Vrijeme prihvaćanja ideja ilirskog pokreta (str. 97 i 98); Miroslav Bertoša: Etos i etnos zavičaja, Pula-Rijeka, 1985.; P. Kandler: L' Istria (10. 2. 1846.) Don Matteo Musina parroco di Vragna, http://enciklopedija.lzmk.hr/clanak.aspx?id=46644