Absalon

Absalon, bl. (tal. Assalone), koparski biskup (? Kopar, druga polovica XII. st. - Kopar, 1245). Bio je na dužnosti biskupa otprilike od 1210. do 1230. Pozivajući se na odredbe iz 1186. i 1194., nastojao je biskupiji vratiti pravo na desetine s općinskoga područja.

Absalon je ustoličen u vrijeme kada su akvilejski patrijarsi težili uspostavljanju pojačanog nadzora nad istarskim mjestima. Nakon što je biskupska stolica u Trstu 1230. ostala prazna, istarski markgrof i akvilejski patrijarh Bertold od Andechsa, zadužio je Absalona da intervenira u izbor novoga biskupa. Posvetio je više crkava: crkvu sv. Ulrika u Kopru, crkvu sv. Jurja u Pomjanu (1222) i onu Blažene Djevice Marije u Šmarjama. U grad je pozvao dominikance koji su ondje izgradili samostan. Svojim je uzornim vladanjem zaslužio blaženičku čast i štovanje. Njegov se lik čuva u kapeli sv. Aleksandra uz lat. natpis: Beatus Absalon episcopus justinopolitanus.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

P. Stancovich, Biografia degli uomini distinti dell'Istria, Carlo Priora Tipografo Editore, Capodistria 1888; Istarska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2005.

Slučajna natuknica

Vulgata