Lithgow, William

Lithgow, William, škotski putnik i pisac (Lanark, 1582 - Lanark, 1645). Otac mu je bio trgovac, a on je vrlo rano počeo putovati. Proputovao je gotovo čitavu Europu, sjevernu Afriku i Bliski istok. Kroz Španjolsku je putovao 1619-21. a u Malagi je uhapšen i mučen zbog navodnih sumnji da radi kao uhoda. Pisao je pjesme i eseje.

Njegovo najznačajnije djelo jest putopis The totall Discourse of the rare Adventures and poinefull Peregrinations of long nienteene years Travailes from Scotland to the most famous Kingdomes in Europe, Asia and Affrica. Iz njega saznajemo da je Lithgow plovio iz Venecije prema Carigradu i da je imao priliku posjetiti Poreč kad se kapetan broda ondje sklonio od nevremena. Autor donosi povijesne i mitološke priče o gradu i regiji te druge zanimljive podatke. Spominje istarsku poljoprivredu, opisuje ruševine Justinopole, današnjeg Kopra, gdje je nekoć sedam mostova spajalo grad s kopnom, a danas je on izgubio na važnosti u korist Poreča, Umaga, Pule i Rovinja. Prošao je uz otočje Brioni i zapisao o izvrsnom mramoru koji krasi mletačke palače, a tamo se vadi i naziva istarskim. Pulska je luka onda mogla primiti samo male brodove te, zbog zaraženog, malaričnog zraka, nije bila osobito prometna. Iznad nje ugledao je Ćićariju koja se na ondašnjim talijanskom nazivala Catena dei monti Caldiera. Autor bilježi da je posjetio Orlandovu utvrdu, slavoluk i ostatke amfiteatra. Citirao je Plinija koji je Pulu nazvao Julia Pietas. Otisnuo se od istarske obale put Kvarnera gdje Mlečani uvijek drže nekoliko pripravnih galija čiji je zadatak spriječiti gusarenje uskoka. Komentirao je prošlost otoka Cresa i mit o Argonautima.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Z. Levental, Britanski putnici u našim krajevima, od sredine XV do početka XIX veka, Dečje novine, Gornji Milanovac 1989; S. Bertoša, A. Giudici, Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća, u: Tabula 11, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2013.

Slučajna natuknica

Stuparich, Giani