Bonifacio Corneani, Baldassare

Bonifacio Corneani, Baldassare, koparski biskup, književnik i teolog (Crema, 5.I.1585. - Kopar, 17.XI.1659.). Studirao je u Veroni i Rovigu, te je u Padovi završio pravo. Crkvenu karijeru započeo je 1611. Pratio je biskupa Adrije Girolama Porciu po diplomatskim misijama kod njemačkih knezova u mnogim gradovima Carstva.

Jedan je od osnivača mletačke Accademia dei Nobili 1620. gdje je predavao građansko pravo. Bio je utemeljitelj (1636) i prvi rektor Accademia dei Nobili Veneziani u Padovi te osnivač Accademia dei Solleciti u Trevisu, gdje je 1623. imenovan arhiđakonom. Prestižne dužnosti povjerene su mu u Rovigu i Padovi. Biskupom Kopra imenovao ga je 23.XI.1653. papa Inocent X. Župe iz unutrašnjosti Istre, kojih je pastoralnu djelatnost nastojao poboljšati, pohodio je 1656-57. Ondje se suočio s problemom glagoljskog misala i liturgije na slavenskom jeziku, što je postupno prihvatio i dozvolio.

Objavio je mnoge radove, među kojima zbirku soneta Castore e Polluce (Venezia, 1618), zbirku latinskih epigrama Stichidion libri XVIII (Venetiis 1619) te raspravu Dell'Aristocrazia. Napisao je i tragediju Amata koja je tiskana u Veneciji 1622. Objelodanio je preko 50 djela te ostavio osobni arhiv koji je naslijedila Accademia dei Concordi iz Roviga. Autor je neobjavljena rukopisa Della Peregrinatione u kojemu opisuje svoje dogodovštine u Rovigu, Rimu, Trevisu i Kopru, te u Austriji i Njemačkoj, gdje je u prvoj polovici XVII. st. bio u pratnji papinskoga nuncija. Potonji je dnevnik neizmjerno bogato svjedočanstvo o onodobnom stanju i prilikama koparske biskupije, klera i cjelokupnog naroda.

 

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply