Sironić, Vladimir

Sironić, Vladimir, novinar, kulturni i prosvjetni radnik, prevoditelj (Trviž kraj Pazina, 14.VI.1894. - Pula, 13.II.1985.).

Studij bogoslovije u Gorici napustio je poslije mature u Pazinu 1912. i upisao studij prava u Zagrebu. Nakon sudjelovanja u I. svjetskom ratu i konfinacije 1918.-19., nastavio je studij, a 1923. vratio se u Istru, gdje je sudjelovao u osnutku Društva sv. Mohora za Istru, kojemu je imenovan urednikom i tajnikom.

Godine 1924.-31. radio je u Trstu, gdje je uređivao glasilo Narodne stranke Pučki prijatelj, njegov mjesečni prilog Razumni gospodar, godišnjak Danicu, te mnogobrojne knjige, pomažući savjetima istarskim seljacima u teškom gospodarskom trenutku.

Nakon što je 1929. obustavljeno tiskanje svih hrvatskih i slovenskih novina, časopisa i knjiga, preselio se u Zagreb. Tu je pomagao istarskim doseljenicima, uređivao časopise te pisao članke te prevodio književna djela katoličkog karaktera. U Istru se vratio u ožujku 1946. te je u sjemenišnoj klasičnoj gimnaziji predavao matematiku, njemački i druge predmete. Do 1965. bio je tajnik i urednik Istarskoga književnog društva sv. Ćirila i Metoda.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ante Močibob, "Vladimir Sironić, u povodu 90-godišnjice rođenja", Istarska Danica 1984, Pazin 1983.