Cerovac, Slavomir (Miro Blažinčić)

Cerovac, Slavomir (pseud. Miro Blažinčić),  gospodarstvenik, antifašist (Sveti Ivan kraj Buzeta, 20.X.1902 - Opatija, 10.IV.1979). Bavio se različitim gosp. djelatnostima. 

Za tal. okupacije Istre uključio se u TIGR, te među prvim Buzećanima pristupio NOP-u. Fašisti su ga uhitili i odveli u tršćanski zatvor Coroneo, odatle u logor Bari, iz kojega bježi nakon kapitulacije Italije. Sudjelovao je u organizaciji prekomorskih brigada NOV-a. Neko je vrijeme boravio na otoku Visu, gdje se razbolio te se vratio u Bari. Do kraja rata organizirao je prihvat Istrana koji su se prijavljivali u prekomorske brigade. Nakon rata vratio se kući, gdje je među ostalim obavljao i dužnost direktora buzetskoga vodovoda. Oklevetan, postaje polit. žrtvom te više od godinu dana provodi na odsluženju kazne na Golom otoku. Jedan je od utemeljitelja Zavičajnoga muzeja u Buzetu (1961), za koji je tijekom vremena prikupio više od 1000 etnografskih predmeta; njegovom se zaslugom muzej proširuje prostorom u kojem se prikazuju stari buzetski obrti. U Buzetskom zborniku objavio je Prilog za proučavanje etnografije (1977., 2) i Ciglane na području općine Buzet (1978., 3); s Božom Jakovljevićem objavio je Vodič kroz Buzet i Zavičajni muzej (1971).

(Godine 2011. Buzet je od obitelji otkupio njegovu privatnu kulturno-povijesnu zbirku s više od 2.500 predmeta od kojih je dio iste godine izložen u gradskom muzeju kao postav "Iz ostavštine Slavomira Cerovca", op. ur.)

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Božo Jakovljević, Biografski leksikon Buzeštine i općine Lanišće, Pula 1996; D. Cerovac i S. Nikolić, Životni put Slavomira Cerovca -Mira Blažinčića, Buzet 2003.

Slučajna natuknica

Gervais, Artur